Все още не е изготвена експертизата, която трябва да установи дали оповестените записи между Ваньо Танов, Симеон Дянков и Владислав Горанов са частни записи или СРС-та. Заключението на техническата експертиза не е готово все още.

Обещавам, че в деня, в който получим решението, ще оповестим информацията", посочи градският прокурор Кокинов на брифинг в Съдебната палата.

Стана ясно, че почти двойно са се увеличили исканията на прокуратурата за СРС през 2010 г. По думите на Кокинов, увеличението е породено от активността на МВР.

„Колегите от МВР извършват първоначалните оперативно-издирвателни мероприятия. МВР беше изключително активно през 2010 г. Нормално е да има увеличение на броя на използваните способи за събиране на информация", подчерта Николай Кокинов.

В същото време отказите за използването на СРС-ата са едва 1-2%.

Според Кокинов е притеснително, че се разчита основно на този тип доказателства, тъй като има видим ръст.

По думите му, от друга страна е нормално, когато се увеличи общата бройка на разследваните случаи, да има и подобен ръст. Според него е нормално и връзките в една организирана престъпна група да бъдат установени чрез използване на СРС-та и по-конкретно чрез подслушване на телефонни разговори.

Той посочи, че над половината от делата на СГП са свързани с организирани престъпни групи. „Нормално е ние да имаме и най-голямата бройка използвани СРС-та", смята градският прокурор. „Естествено, колегите не бива да се ограничават само с този тип доказателства, но без тях не може", убеден е Николай Кокинов.

Градският прокурор изтъкна, че докато фигурират СРС-ата като вид доказателства в закона, те ще се използват.

Кокинов посочи, че не си обяснява неуспеха на тези доказателства пред съда с това, че престъпниците знаят за подслушването и се ограничават при провеждането на разговори.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска от своя страна обясни, че често лицето, за което се твърди, че е подслушвано, оспорва твърдението, като казва, че въобще не е използвало този телефон. Това налага изготвянето на експертиза.

На въпрос какво ще се случи, ако изнесените телефонни разговори на политици са частен запис и дали има нарушение, Немска заяви, че при подслушването при всички случаи има нарушени конституционни права, тъй като по Конституция никой не може да бъде подслушван без негово разрешение.