Борислав Сарафов не е лош избор за главен прокурор. Той е прокурор от кариерата, балансиран професионалист. Сарафов може да се справи с проблемите на прокуратурата. Това заяви в ефира на БиТиВи бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

Той подчерта, че ВСС преценява кой отговаря на изискванията да бъде главен прокурор. Кокинов не очаква да има драми с избора на обвинител номер едно. По думите му тепърва предстои единственият номиниран за поста да представи концепцията си.

Според него ВСС функционира вече 2 години над мандата си, но не по своя воля. Той подчерта, че подобен орган не може да се саморазпусне подобен орган, защото НС не сменя членовете му.

Кокинов е на мнение, че когато политическите представители избират членовете на ВСС е нормално да има връзка между тях.

Бившият градски прокурор на София посочи, че никоя правосъдна система не е съвършена. По думите му нашата е на средно равнище и сравнително балансирана, като търпи по-малко критики от средностатисическата съдебна система.

Припомняме, че на 12 септември 2024 г. Пленумът на ВСС възобнови процедурата по избор на главен прокурор. В последният възможен момент бе издигната кандидатурата на Борислав Сарафов, който изпълнява функциите на обвинител номер едно повече от година. Според правосъдния министър Мария Павлова Сарафов има нужните качества да бъде главен прокурор.

Михаил Екимджиев: Зависим човек е на път да бъде избран за главен прокурор

Михаил Екимджиев: Зависим човек е на път да бъде избран за главен прокурор

Задвижената процедура по избор на обвинител номер едно, брани криминалното статукво, управляващо прокуратурата