Зависим човек е на път да бъде избран за главен прокурор. Това заяви пред БНР адвокатът Михаил Екимджиев.

Според него има проверими данни, че бившата съпруга на Петьо Еврото - Любена и убитият Красимир Каменов - Къро са давали информация на партньорски служби за сигурност за историите на "Осемте джуджета" и връзката на Борислав Сарафов с тях. По думите му това означава, че този човек, който най-вероятно ще бъде избран за главен прокурор, ще има многопосочни зависимости.

Екимджиев поясни, че от една страна Сарафов се страхува от предшественика си Иван Гешев, а от друга страна за него има данни в партньорски служби, които могат да задействат процедурата "Магнитски" спрямо него.

"Правилата на омертата в това мафиотско семейство, ръководещо прокуратурата и сериозни кръгове в останалата част от съдебната власт, продължава да доминира и да обезличава усилията на останалите магистрати, които се опитват по нормален начин и с нормална работа да поддържат илюзията, че живеем и работим в правова държава", смята той. Според него задвижената процедура по избор на обвинител номер едно, брани криминалното статукво, управляващо прокуратурата. Адвокатът посочи, че това статукво продължава повече от 20 години и няма никаква перспектива ние да се освободим от него и да нормализираме живота си, да имаме едни по-етични перспективи за съществуване в една правова държава.

Екимджиев е на мнение, че хората са обезверени и за жалост няма да се случи това, което се случи през 2013 г. с масовите протести, които не позволиха новоизбраният тогава шеф на ДАНС (Делян Пеевски) да остане на поста си. Става въпрос за кукли на конци, които са вкопчени в процедурата и просто изпълняват команди на техните ментори и се отплащат за позициите, на които са поставени, подчерта той.

Екимджиев посочи, че Румен Радев не е безгласна буква и мокър печат. По думите му, ако той не подпише указа (след избора на обвинител номер едно), абсолютно неподходящ кандидат за главен прокурор не би трябвало да встъпи в длъжност.

Припомняме, че на 12 септември 2024 г. Пленумът на ВСС възобнови процедурата по избор на главен прокурор. В последният възможен момент бе издигната кандидатурата на Борислав Сарафов, който изпълнява функциите на обвинител номер едно повече от година. Според правосъдния министър Мария Павлова Сарафов има нужните качества да бъде главен прокурор.

Номинацията на Сарафов - вътрешен човек, а и няма други кандидати

Номинацията на Сарафов - вътрешен човек, а и няма други кандидати

Гласуването за избора на нов главен прокурор ще се състои на 16 януари 2025 г.