Днес по обед в Скопие група българи - граждани на Република Македония и Република България, отбелязваха 79 години от гибелта на народната героиня Мара Бунева.

По време на честването, което се провеждаше в центъра на македонската столица, добре организирана с палки, тояги и камъни група от 25-30 човека нападна хората, събрали се да почетат подвига на Мара Бунева, съобщават от централата на ВМРО.

Инцидентът съвсем не е случаен, твърдят хората на Каракачанов, тъй като всяка година „неизвестни" лица чупят паметната плоча на Мара Бунева край река Вардар.
Тази година обаче се стигна до открит физически сблъсък.

След инцидента трима човека са постъпили в болница като сериозно са пострадали българските граждани от Скопие инж. Мирослав Ризински и Драган Попов, информират още от ВМРО.

Това е поредната престъпна проява под влияние на антибългарската политика, която водят управляващите в Скопие.

Става ясно още, че македонската полиция не се е намесила по време на инцидента.
Подобно нападение с димни бомби бе извършено в Хотел „Холидей Ин" в Скопие през 2000 г. при учредяването на сдружението на българите в Скопие „Радко".

Тогава полицията отново не се намеси, а в последствие бяха осъдени двама от потърпевшите - Алксандър Марковски и Йован Стояновски, които са български гражданин.

С оглед на това, че вече няколко месеца в македонските медии се води масирана антибългарска кампания и познавайки ситуацията и методите на работа на македонската полиция и специални служби, Националният изпълнителен комитет на ВМРО - БНД е убеден, че станалият инцидент е поредната организирана провокация срещу хората с българско национално самосъзнание в Р Македония.

В конкретния случай сред пострадалите има и български граждани. Затова НИК на ВМРО - БНД настоява българското правителство енергично да реагира против насилието срещу български граждани и граждани на Македония с българско национално самосъзнание.

Досегашната политика на българските правителства, да си затварят очите пред подобни инциденти в името на запазване на добрия тон в отношенията между София и Скопие, явно не дава резултат, а има точно обратния ефект - приема се от антибългарските кръгове в Скопие като нерешителност и незаинтересованост на България спрямо правата и интересите на нейните сънародници и граждани, живеещи на територията на Р Македония.

НИК на ВМРО - БНД настоява за твърда позиция на българското правителство и за издирване на подбудителите и организаторите на побоя, както и за тяхното подвеждане под съдебна отговорност.

Случилото се днес в Скопие е долна антибългарска провокация и става само няколко дни след приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз, коментират още от ВМРО.

Също така НИК на ВМРО - БНД настоява да бъдат преустановени всякакви разговори между българското правителство и властите в Скопие относно приемането на Р Македония в НАТО и ЕС.

Република Македония не зачита елементарните човешки права и правото на свободна проява на своите граждани, които имат българско национално самосъзнание. Държава, водеща такава политика няма място в евроатлантическите структури.