Осъдената за корупция Биляна Петрова излиза предсрочно от затвора. Решението е на Апелативния съд в Бургас, още не е публикувано, но за резултата се разбира от публикация на страницата на Петрова във Фейсбук.

Биляна Петрова беше осъдена на 5 години затвор заедно с бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която получи най-голямата присъда - 6 години. От делото с присъда от 4 години излезе и друг бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Искането за предсрочно освобождаване на Биляна Петрова е по здравословни причини. Окръжният съд в Сливен я освободи предсрочни преди около месец, но прокуратурата обжалва решението и се чакаше решението на Апелативния съд. По делото имаше и положително становище от затвора в Сливен.

Припомняме, Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които прокуратурата обяви, че тя е взела като подкуп. Присъдата бе потвърдена на три инстанции, като ВКС излезе с окончателно решение през ноември 2022 г.

Делото срещу Иванчева и Петрова беше сочено като успехът на борбата на специализираното правосъдие с корупцията.

Вторични (д)ефекти на труса "Иванчева"

Вторични (д)ефекти на труса "Иванчева"

Един текст не за присъдите, нито за доказателствата по делото, нито за самото дело, а само за вторичните трусове, които се предизвикват

Още през ноември 2022 вицепрезидентът Илиана Йотова обяви, че Комисията по помилванията към президентската институция ще разгледа случая с Десислава Иванчева, но от тогава до този момент информация от там няма.