Комисията по помилванията към президентската институция ще се събере другата седмица по случая с Десислава Иванчева. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от Нова телевизия.

Това беше искането на защитата на бившата кметица на столичния район "Младост", след като тя влезе в затвора.

Припомняме, съдът реши окончателно, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова трябва да излежат присъди съответно 6 и 5 години затвор.

В четвъртък сутринта двете бяха отведени в затвора в Сливен.

В тяхна защита се обяви и бившият омбудсман Мая Манолова, която заяви, че ще отправи искане до президентството за помилване на Иванчева.

Десислава Иванчева потегли към сливенския затвор

Десислава Иванчева потегли към сливенския затвор

Осъдена е окончателно на 6 години затвор за корупция, организират протест срещу присъдата

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени по случая (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

През юни миналата година Иванчева излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, а в средата на септември 2021 г. Биляна Петрова също беше пусната на свобода срещу парична гаранция в размер от 8000 лв.

Граждани искат с протест свободата на Иванчева и Петрова

Граждани искат с протест свободата на Иванчева и Петрова

Десетки се събраха пред Съдебната палата в София