Десетки граждани излязоха на протест пред Съдебната палата в София в подкрепа на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместник-кмета Биляна Петрова, съобщава БГНЕС.

Протестиращите се обявиха против осъждането на Иванчева и Петрова, което смятат за силно несправедливо.

Една от присъстващите настоя да се съберат повече хора и да протестират срещу главния прокурор Иван Гешев, който сътворил тази работа. Тя припомни, че Иванчева има малко дете и не е ясно каква ще стане с него.

Друг протестиращ - Теодор Вапцаров, също протестира в подкрепа на Десислава Иванчева "и заради това, което й причиниха Гешев и сие".

Припомняме, тази сутрин Иванчева и Петрова бяха отведени в затвора в Сливен. Бившият кмет на столичния район "Младост" и заместничката ѝ получиха съответно 6 и 5 години затвор.

В тяхна защита се обяви и бившият омбудсман Мая Манолова, която заяви, че ще отправи искане до президентството за помилване на Иванчева.

Мая Манолова поиска помилване на Иванчева

Мая Манолова поиска помилване на Иванчева

Според нея присъдата от 6 години затвор е прекомерна и несправедлива

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени по случая (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

През юни миналата година Иванчева излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, а в средата на септември 2021 г. Биляна Петрова също беше пусната на свобода срещу парична гаранция в размер от 8000 лв.