Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков от три дни е във варненския затвор. Табаков беше осъден на 5 години лишаване от свобода заради неизгодна сделка, сключена, докато е бил кмет на Дулово.

Табаков е влязъл в затвора във Варна на 1 февруари. Това стана ясно на днешното заседание по друго дело, което се води срещу него и Гюнай Сефер, също бивш депутат от ДПС.

Табаков беше осъден в края на 2011 година от Софийския градски съд. Заедно с депутата, подсъдим в същия процес беше и бившият заместник-кмет на община Дулово Алтан Чаушев, който получи 4 г. затвор.

Присъдата тогава беше обжалвана пред Софийския апелативен съд и пред Върховния касационен съд. Последната инстанция обаче миналия месец му отсъжда затвор и така Табаков от няколко дни е зад решетките.

Именно това стана и причина за днес заседанието по друго дело, по което Митхат Табаков е подсъдим, да бъде отложено. Срещу него се водят още дела, които не са приключили.

Табаков е осъден, тъй като в качеството си на кмет е облагодетелствал варненската фирма "Джеми" ООД, която е собственостна негови роднини. В нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в града по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.