Бившата зам.-председателка на Комисията по финансов надзор Димана Ранкова е осъдила прокуратурата да й плати 48 000 лева. Ранкова е и бивш съветник на президента. Тя е осъдила държавното обвинение за водено разследване срещу нея. Това е установил вестник "Сега" при проверка в съдебните регистри.

Димана Ранкова трябва да получи от прокуратурата и 6400 лв. за адвокат.

Разследването било протакано с години. Това е видно от делото на Димана Ранкова срещу прокуратурата. Решението на съда по закона за отговорността на държавата е в сила от края на миналата година.

В исковата си молба до Софийския градски съд Димана Ранкова разказва, че е била незаконно обвинена в умишлено престъпление. Тя смята, че в резултат на действията на прокуратурата са й нанесени сериозни неимуществени вреди. Това е станало в периода 25 февруари 2010 г. - 10 юли 2014 година.

Ранкова била обвинена за длъжностно престъпление. Според обвинението като зам.-шеф на КФН през лятото на 2006 г. тя дала становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции, от което могли да настъпят немаловажни вредни последици. Това било направено с цел да се облагодетелстват трети лица. Софийската градска прокуратура първоначално прекратила делото срещу Димана Ранкова. Постановлението било потвърдено и от апелативните прокурори.

Впоследствие обаче прокурор от Върховната касационна прокуратура разпоредил продължаване на разследването. Ранкова подала оставка от КФН, тъй като това постановление станало достояние в парламента.

Заради липсата на престъпление от градската прокуратура за втори път прекратили делото. Апелативните прокурори отново потвърдили. Прекратяването отново било потвърдено от ВКП. Димана Ранкова по това време била съветник по финансова политика на президента. От съдебното решение става ясно, че тя се оттеглила и от този пост, тъй като се почувствала компрометирана. Това станало, след като постановлението на ВКП било пратено на президента.

Тъй като години наред прокуратурата не е внесла обвинителния акт, Ранкова поискала процесът да влезе в съда или да бъде прекратен. Съдът го прекратил окончателно през 2014 година. Заради разследването Ранкова си навлякла здравословни проблеми.

От прокуратурата твърдят, че няма връзка между воденото дело и напускането й от КФН и президентството. Те намират за прекомерен иска за 48 000 лева. Съдът не се съгласява с аргументите.

В решението на градския съд пише, че същността на повдигнатото й обвинение и изключителната настоятелност на върховната прокуратура то да бъде поддържано, са били достатъчни, за да бъде нейната работа подложена на постоянен коментар. Това допринасяло и тя да бъде подозирана в некомпетентност и престъпни намерения.

Магистратите определят като твърде неразумен срока на разследването. Според тях делото би трябвало да приключи за няколко месеца.

Апелативният съд е потвърдил решението на градския, а ВКС отказал да го гледа.