Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси при бившия кмет на Костенец Радостин Радев.

Сигналът за него е подаден от орган на съдебната власт.

Установено е, че по време на мандата си като кмет (2015-2019 г.) Радев е представлявал и Сдружение с нестопанска цел - "Футболен клуб - Бенковски". През 2015 г. е бил негов председател, а през 2019 г. - председател на Управителния съвет на Сдружението. Всяка година бюджетът на Община Костенец предвиждал и целеви средства по направление "Спорт" за спонсориране на футболни клубове, но без те да са конкретно определени с решения на общинския съвет. Преценката за това кои клубове да бъдат финансирани по този начин и с какви суми била изцяло на кмета.

За периода от 20 април 2017 до 10 октомври 2019 г. само за футболния клуб, в чиито управителни органи е бил Радев, са издадени 41 платежни нареждания за изплащане на субсидии. Част от плащанията са наредени от заместник-кмет, но 9 превода, общо за 16 200 лв. лева, са подписани лично от Радостин Радев като кмет и едновременно председател на управителния съвет на спонсорирания "Футболен клуб - Бенковски". За тези негови действия няма издадени заповеди, сключени договори или взети решения от Общинския съвет. Установено е, че през 2017, 2018 и 2019 г. най-големият бенефициент на общинските субсидии е бил футболният клуб, в чието управление е бил именно кметът Радев.

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

По думите на Иван Гешев обвиненията са по два казуса

Глобата, наложена на Радостин Радев, е в размер на 10 000 лв. Отделно от нея КПКОНПИ му отнема и 16 200 лв. в полза на държавата - равностойността на материалната облага от установения конфликт на интереси. 

Припомняме, Радев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Той беше обвинен, че през декември 2018 г. на два пъти е поискал въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил.

По това производство той се разследва и за безстопанственост, като му е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

На 18 юни миналата година Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, а по-късно измени мярката му за неотклонение в "Домашен арест".

В края на август съдът определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева.

Арестуваха кмета на Костенец заради обещан подкуп на общинар

Арестуваха кмета на Костенец заради обещан подкуп на общинар

Искал съветникът да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет