Кметът на Костенец Радостин Радев е обещавал 30 000 лв. на общински съветници, за да гласуват определени решения, които са в интерес на кмета. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев за задържания кмет на Костенец.

По думите на Гешев това е интересна "корупционна" ситуация, която дава лош пример на колегите си - вместо да получава, обещава.

Иначе кметът на Костенец е взимал по 10% от всяка една обществена поръчка.

Според Гешев във всеки един малък, среден и голям град се знае какво се случва и кой какво прави.

Решението на Общинския съвет в Костенец, което е минало на 14 юни, предпоставяло упълномощаване на кмета на Костенец да подпише запис на заповед на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) с оглед стартиране на плащанията по изпълненията на обществените поръчки. Лицето, което е съучастник на кмета, е управител на търговското дружество, спечелило обществената поръчка за реконструкция на основно училище в Костенец. Другото лице, което не е длъжностно по смисъла на закона, е гарантирало, че парите ще бъдат платени, като е издал запис на заповед на името на общинския съветник за същата сума, която е била обещана, обясни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова. Общинският съветник не е бил от групата, която подкрепя кмета.

В резултат на извършените действия от последните дни предметът на разследването ще бъде разширен. Обвиненията са по два казуса. Единият случай касае длъжностно присвояване за сумата от 17 000 лв. от общинско предприятие, а втория случай - безстопанственост от страна на кмета. Съучастикът на кмета е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка.

Полицията проверява кмета на Костенец

Полицията проверява кмета на Костенец

Спецпрокуратурата, КПКОНПИ и СДВР арестуваха Радостин Радев

При претърсванията в кабинета на кмета са намерени и боеприпаси, които са държани в нарушение на нормативните разпоредби. Намерено е и огнестрелното му оръжие, което е законно притежавано, но също не се съхранявало по установения ред.

В хода на разследването прокуратурата се натъкнала на други неправомерни действия, за които предстои детайлно проучване и събиране на доказателства включително и за намерените боеприпаси и законно притежаваното оръжие на кмета, разясни Христова.

Утре или вдругиден ще се вземе решение каква да бъде мярката за неотклокнение на двамата, които са привлечени към отговорност.

Гешев призова гражданите да подават сигнали за корупционни престъпления, за които имат данни. "Герои са хората, които подават такива сигнали, като например по случая "Младост" и по случая Пловдив, свидетеля по делото КТБ.

По думите му те имат подкрепата на съдебната система, но търпят различни негативи, които им се изсипват на главата след всеки един случай".

Гешев се надява да има все повече хора, които да подават сигнали за извършени престъпения. Той е сигурен, че положителната тенденция на подаване на такива сигнали ще продължи, защото самите хора виждат резултата от своята дейност.

Арестуваха кмета на Костенец заради обещан подкуп на общинар

Арестуваха кмета на Костенец заради обещан подкуп на общинар

Искал съветникът да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет

От своя страна Гешев благодари на СДВР за работата, защото за пореден път прокуратурата ги "използва", но, по думите му, СДВР "ще трябва да ги поизтърпят още малко, защото взаимодействието ще продължи в същата посока".

Припомняме, че на вчера стана ясно, че полицията проверява кметът на Костенец.  Малко след това той беше задържан с обвинение за обещан подкуп на общински съветник. 

Припомняме, все още в ареста е кметът на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Той бе арестуван на 30 май по обвинение в корупция.

На 20 март бе арестуван и по-късно освободен кметът на Червен бряг. По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев кметовете трябва "да си ъпдейнат ситуацията".

Преди година публично бе арестувана в центъра на София кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Аресът им тогава продължи около 10 часа.

Краде се много и нагло, а кметовете не слушат, ядосва се Иван Гешев

Краде се много и нагло, а кметовете не слушат, ядосва се Иван Гешев

Идеята, че Антикорупционната комисия е умряла, е преждевременна