6 лица са арестувани по разследването в община Червен бряг, но утре ще се преценява на кого точно да бъде повдигнато обвинение. Това заяви заместникът на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев не даде подробности по случая, но коментира пред журналисти това, че схемата е стандартна - повечето кметове са възложители на обществени поръчки и лобират в полза на отделни фирми.

"Всеки може да се сети каква е целта, не е трудно...", заяви Гешев и допълни: "Ситуацията е - пари изтичат отвсякъде, пари има, но се краде много." Зам.-главният прокурор подчерта, че това е ситуация независимо от цвят и политическа партия и масово се нарушават обществените поръчки.

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ разследват кмета на Червен бряг

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ разследват кмета на Червен бряг

След като "Господари на ефира" разкриха злоупотреби по програмата "Топъл обяд"

Според него повечето жители в малки населени места виждат какво се случва и какво правят "местните феодали, криминални авторитети или местни величия".

Иван Гешев препоръча: "Време е кметовете да си опреснят... да си ъпдейтнат ситуацията", тъй като такива престъпления вече се гледат от Специализираните съд и прокуратура. Така според Гешев вече нещата са се променили за тях и "вече някои действия няма да останат незабелязани". Той отрече действията на прокуратурата да са свързани с приближаващите избори - "Ние сме постоянно преди избори и след избори."

Конкретно в Червен бряг се претърсват жилища и други обети. Действията по разследването продължават.
Разследването е започнало по сигнал на журналистическо разследване преди близо една година, но първо АДФИ е направила проверка на общината.

Арнаудова: До 6 г. затвор може да получи кметът на Стрелча
Обновена

Арнаудова: До 6 г. затвор може да получи кметът на Стрелча

Разследван е за принуда и злоупотреба с власт