"Идеята, че Антикорупционната комисия е умряла, е преждевременна. Те се справиха добре с поставените задачи както в повечето случаи. Явно кметовете по страната, въпреки многобройните разследвания до момента, продължават да не разбират, че ако познават местните съдия, прокурор и полицай, това не е във възможностите им (на местните представители на съдебната и на изпълнителната власт - б.р.) да логистират".

Думите са на Иван Гешев, заместник на главния прокурор, в Божурище, където се провежда операция срещу кмета на общината Георги Димов за продажба на земи.

В повечето малки градове всички се познават. Има оплетен кръг от зависимости. Принципът е - краде се много и се краде нагло и за това се намираме в това положение, заяви зам.-главният прокурор.

Спецпрокуратурата влезе в кметството на Божурище
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в кметството на Божурище

Кметът се разследва за финансови престъпления

"Продължават да не слушат кметовете в цялата страна какво им се говори. Ситуацията е променена, няма значение от коя политическа сила е. Не може председател на общинския съвет да те сезира и ти да не направиш необходимото", каза Гешев по повод акцията на Спецпрокуратурата и Анкорупционната комисия в община Божурище. Поводът за спецакцията са данни за извършени престъпления - продажба на четири имота на силно занижени цени. Изземат се документи, няма пари, уточни Гешев действията на спецпрокуратурата.

Гешев отрича акцията в Божурище да е свързана с изборите

Гешев отрича акцията в Божурище да е свързана с изборите

Проверката е по сигнал на неизбрания шеф на общинския съвет

"Тези кметове продължават да не съзнават, че местните органи - дали са полиция, милиция, съд - нямат отношение", заяви Гешев.

"Явно кметовете по страната въпреки многобройните разследвания до момента продължават да не разбират, че ако познават местните съдия, прокурор и полицай не е във възможностите им да логистират", повтори зам.-главният прокурор.

Акцията на прокуратурата в община Божурище няма нищо общо с проведените в неделя избори за членове на европейския парламент, повтори няколко пъти Иван Гешев.

Въпреки това Гешев на три пъти повтори, че кметовете в страната не са разбрали, че ситуацията в страната е променена от година.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица за акцията в Божурище, вероятно в близките часове ще бъдат задържани кметът на община Божурище Георги Димов, зам.-кмета и още едно длъжностно лице работи се за престъпление по служба и документни престъпления, каза зам.-главният прокурор, който преди оглавяваше Спецпрокуратурата.

Гешев отказа да коментира колко са прокурорите под защита с думите: "Няма да коментирам този въпрос."