Тръгна делото срещу 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев, обвинени за опит за умишлено убийство на тригодишния Христо Велински.

Припомняме, трагедията се разигра през юли 2015. Момченцето бе прието по спешност в "Пирогов" след жесток побой. То беше в кома, а по тялото му бяха открити множество синини.

Детето временно бе поверено на грижите на бащата на единия от младежите, който предоставил отговорността за 3-годишното дете на своя син. Майката на момченцето бе на работа в чужбина.

Малолетният Христо Велински бе конституиран чрез законния си представител- майката Невена Велинска като граждански ищец и частен обвинител.

Велинска не се яви в съдебната зала, а бе представлявана от двама адвокати. Чрез тях тя предяви граждански иск за по 100 000 лв. от всеки един от двамата подсъдими, за причинени неимуществени вреди.

Биячите Донов и Първев умишлено опитали да убият малкия Христо

Биячите Донов и Първев умишлено опитали да убият малкия Христо

Обвинителният акт е внесен в съда

Адвокатите на подсъдимите поискаха да не се дава ход на делото и обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, тъй като имал съществени нарушения. Според защитата не са посочени всички доказателствени материали и се нарушава правото на защита на подсъдимите. Според съда, искането е неоснователно.

Александър и Патрик били в паника, след като състоянието на детето се влошило. С такова впечатление останала съседката на намалолетното дете и майка му - Мария Василева. Тя бе сред първите разпитани свидетели. В нощта, когато състоянието на Христо се влошило, детегледачите позвънили на вратата на Василева.

До този момент тя познавала само Александър, тъй като Невена Велинска й го представила и обяснила, че той ще се грижи за сина й, докато тя е на работа в чужбина. Майката е музикантка и пътуванията й са свързани с професионалната й дейност.

Когато съседката отворила вратата, Патрик казал, че на Христо му е станало нещо. Изразил предположение, че може да си е глътнал езика. Съседката разказа, че е видяла синина на бузката на момченцето. Обяснението на Александър било, че детето прескача креватчето и може да е паднал.

Александър и Патрик се снимали как бият 3-годишното дете

Александър и Патрик се снимали как бият 3-годишното дете

Две са версиите защо майката поверява сина си на 18-годишни момчета

Докато го милвала, Василева усетила подутина на главата на малчугана. Александър отишъл да потърси личния лекар на Христо, който живеел на другия етаж, но понеже го нямало, последвало обаждане на 112. През това време Василева се обадила на майката на детето. Тя е казала, че е видяла сина си същия ден.

Василева и майката приключили разговора и направили видео връзка. Виждайки сина си, Невена възкликнала, че целият е син. Въпреки топлото юлско време, малкият Христо бил облечен с блузка с дълъг ръкав и дълъг панталон.

След пристигането на линейката, Христо бил отведен в "Пирогов". Когато лекарите го съблекли, съседката забелязала синини и по крачетата му. Василева бе категорична, че не е виждал Патрик до въпросната вечер.

Сред основните свидетели е и бащата на подсъдимия Александър Донов- Светлозар. Музикантката с обърнала към него относно грижите за сина й, тъй като щяла да заминава.

Патрик и Александър малтретирали с удоволствие детето, обяви съдията и ги остави в ареста

Патрик и Александър малтретирали с удоволствие детето, обяви съдията и ги остави в ареста

„Доволни ли сте", с тези думи адвокатът на Александър - Владимир Велевски, скочи срещу журналистите пред залата, след като съдът се произнесе. Той обвини медиите, че те са виновни за решението на съда

Светлозар обаче не можел да поеме този ангажимент и затова се разбрали Александър да отговаря за малкия Христо. След заседанието бащата на Александър отказа коментар пред медиите и напусна с бърза крачка Съдебната палата.

Съдебно-психологичната и психиатрична експетиза показва, че двамата подсъдими не страдат от психически заболявания и са осъзнавали, че вършат престъпление. Според експертите Александър и Патрик могат да носят наказателна отоворност.

Изследвани са и техните телефони и компютри. Не са открити данни за насилие, но е имало изтрити файлове.

В момента детето е под грижите на своя баща в Пловдив. Майката Невена Велинска е на работа в чужбина, но ще дойде за следващото заседание, обяви пред журналисти адвокатът на пострадалата страна - Ивайло Абаджиев.

По думите му, има 30 свидетели и вещи лица, които ще бъдат разпитани. Няма значение дали ще бъде разпитана сега или по-късно, смята той. Значително се е подобрило състоянието на малкия Христо, но терапиите продължават. Малчуганът все още не ходи на детска градина.