Бизнес асоциацията "Слънчев бряг" се обяви против плануваните промени в Закона за защита от шума в околната среда, съобщи БНР. В отворено писмо до туристически сдружения и неправителствени организации асоциацията се противи на подготвяните от вицепремиера Валери Симеонов промени.

Промените в закона предвиждат пълна забрана на музиката в откритите заведения след 23.00 часа. Браншът да се противопостави на рестриктивните мерки, искат от бизнес асоциацията.

Те настояват да има разграничаване на селищата и градовете от курортите.

Като лишено от логика виждат предложението в заведенията да се монтират уреди за контрол на допустимите децибели на музикалните уредби на открито.

Асоциацията вижда тези мерки силно възпрепятстващи туристическите фирми да организират развлечения на открито.

Бизнес асоциация "Слънчев бряг" настоява да бъде създаден механизъм, според който да се замерва нивото на шума на входа на открити или закрити заведения и ако надхвърля определените, според нормата, децибели, едва тогава а има санкции

Според асоциацията негативно на държавната хазна ще се отрази затварянето на заведения, нарушаващи изискванията. Освен това асоциацията вижда като непосилно високи сумите заложени като санкции. Те смятат, че измененията в Закона обслужват интересите на определен кръг хотелиери.