Работодателите се обявиха категорично против готвените промени в Наказателния кодекс, насочени срещу корупцията, предаде БНТ.

Предлаганите промени предвиждат намеса на прокуратурата в борбата с корупцията в частния сектор. След края на заседанието на правната комисия в парламента, председателят й Данаил Кирилов заяви, че и 7-те предложени законопроекта ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала и тогава ще стане ясно дали и кои точно ще бъдат подкрепени.

В продължилата близо 3 часа дискусия работодателите бяха единни в оценката си, че предлаганите промени в Наказателния кодекс няма как да ограничат корупцията в частния сектор.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, не може да се търси аналог и да се пренасят корупционните престъпления от държавния в частния сектор.

"Ако аз съм инвеститор и си назнача директор, който да управлява инвестициите ми, който взима подкупи и ме краде, това е мой проблем. Той е окрал мен. Къде е мястото на прокурора тук, той не управлява обществен ресурс." - коментира Велев.

От търговско-промишлената палата изцяло се обявиха за отхвърляне на промените, а от Стопанската камара призоваха депутатите да не бързат с приемането им.

От Върховния касационен съд заявиха, че макар някои от предложенията да са добри, като цяло са против промените. Заместник-главният прокурор Пенка Богданова предупреди, че с регулацията в частния сектор трябва да се действа внимателно и за промените да се търси мнението на по-широк кръг от експерти.

От правната комисия заявиха, че престои обсъждането им на първо четене.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов заяви, че ще търси и мнението на академичната общност по предвижданите промени.