Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е станала два пъти по-бдителна към служителите си през последната година. Именно в този период работата си в агенцията са загубили около 8-9 инспектори, заради вземане на подкупи или други нарушения на правилата на работа и добрите практики.

Това се похвали на пресконференция изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов и се зарече, че откакто той е начело на агенцията, се проявява нулева толерантност към корупцията, за което говорят и данните - 24 дисциплинарни производства.

Още в първите дни на годината проф. Моллов даде пресконференция, на която отчете резултатите от проверките около изминалите празници - Никулден, Студентския празник, Коледа и Нова година.

126 кг риба е конфискувана от БАБХ на Никулден в резултат на общо над 1400 проверки в цялата страна. Един обект е затворен временно на 6 декември, а издадените актове за нарушения са 23.
На празника на студентите пък има иззети 42 кг храни при 766 проверки и съответно - 49 предписания и 10 акта.

Най-честите нарушения в търговската мрежа около Коледа и Нова година са открити млечни продукти, меса и колбаси с изтекъл срок на годност. Установена е още и лоша хигиена на местата, където се произвежда и съхранява храната, както и неизрядни документи за произхода на храните.
"Масова грешка е и липсата на добри системи за самоконтрол", посочи шефът на БАБХ и изтъкна, че в България търговците масово не разбират смисъла на тези системи.

"Хранителната" полиция е извършила общо 2042 проверки в цялата страна по Коледните и Новогодишните празници, които са довели до 97 издадени предписания, 24 акта за административни нарушения, 836 кг бракувани храни. Издадените актове са предимно за глоби в размер средно между 500 и 2000 лева.

Освен тематични проверки за празничните дни инспекторите на БАБХ не са спирали да проверяват дори и без повод качеството на храните, които консумираме. В цялата страна от 1 декември 2014-та година до 5-ти януари 2015-та година са извършени общо 13 292 проверки. При тях има издадени 746 предписания, 131 акта за нарушения и общо 2 418 кг конфискувана храна.

Проверяващите са разкрили и конфискували в този период и близо 10 тона моркови със завишено ниво на пестициди. Въпросните моркови са разкрити в склад в Пазарджишко, като според проф. Моллов именно добрата координация на различните дирекции в БАБХ е предотвратила попадането на тези моркови в търговската мрежа и тяхното изконсумиране.
Сред бракуваните храни се открояват и 351 кг хранителни добавки, както и 55 литра фитнес напитки.

"Средният процент на съставяне на актове при регулаторни проверки е около 1%, което означава, че на всеки 100 проверки има един издаден акт за нарушение. При тематичните проверки този процент е 1,5%, следователно има по-висока ефективност при тематичните проверки", е изводът на проф. Пламен Моллов.

Шефът на БАБХ се похвали и с конкретни резултати от съвместните проверки с Националната агенция по приходите (НАП) от 15 септември до края на годината. Задачата на "хранителна" и данъчна полиция е била да влязат в борси, складове и тържища за плодове, зеленчуци и месо и да проверят дейността им. Проверките са общо 924, при които има издадени 39 предписания, 26 акта и са бракувани 36 храни. При тези проверки от БАБХ и НАП са разчитали най-вече на сигналите на гражданите.  Най-честите нарушения при тези проверки е трудната проследимост на храните.