4 644 души са ваксинирани срещу морбили в силистренската община Дулово. Масовата имунизация, разпоредена от здравния министър Евгений Желев, заради регистрирано огнище на болестта в съседна шуменска община, приключи преди дни.

В същото време в общината са регистрирани 2 огнища на болестта - в село Поройно и в град Дулово. В кампанията се включиха екипи на Районната здравна инспекция и лични лекари.

На извънредна имунизация подлежат всички жители на общината между 1 и 30 години, които не са ваксинирани срещу морбили. Според епидемиолозите са обхванати 94 на сто от децата и младежите до 18 години, като в тази възрастова група са установени близо 1500 души, ваксинирани по два пъти.

При възрастните обаче картината е различна - от подлежащите на ваксинация над 3 000 души са се явили едва половината. 1 300 души са се намирали извън населеното си място, други 1 400 са на работа в чужбина или в други градове на страната.

Въпреки кампанията 18 души в общината са заразени с болестта. Те са предимно деца от ромски произход, без имунизации. Болните са изолирани в инфекциозното отделение на Силистренската болница.