Контрабандни 854.31 грама златни накити за 51 615 лева задържаха митничари на пункт Капитан Андреево при проверка на два автомобила.

При един от случаите контрабандни златни накити са открити при проверка на лек автомобил с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът и пътуващите в колата мъж, жена и непълнолетният й син заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране.

При личен преглед на жената, по тялото и е открита торбичка от плат, пълна с общо 341.70 грама златни пръстени, гривни и колие, както и една златна корона. Според направената от вещото лице експертиза златните бижута и короната са от 14-каратово злато, а два от пръстените са от 22-каратово злато.

При личен преглед на мъжа, в джобовете на якето и на панталона му са открити 17 златни изделия, сред които 12 златни медальона. Общото тегло на откритите у мъжа ювелирни изделия е 88.60 грама. Според експертизата на вещото лице, стойността на задържаните общо 430.3 грама златни бижута е 26 175 лева.

При проверка на друг румънски лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители откриват, укрити в долното бельо на румънски гражданин, златни накити с общо тегло 424.01 грама на стойност 25 440.6 лева.

Контрабандно пренасяните златни изделия са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата.

На тримата нарушители са съставени актове по Валутния закон като им е иззета сумата от общо 1540 евро за обезпечение на евентуални вземания по съставените актове.