Българският лекарски съюз обяви, че няма да преговоря за следващия рамков договор, докато д-р Пламен Цеков е начело на Здравната каса. Това съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.

От там припомнят, че само преди дни ВАС отмени постановлението на Министерски съвет, чрез което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК.

Неведнъж БЛС реагира и срещу методиката за лимитиране дейността на болниците, срещу недостига на направления в извънболничната помощ, срещу методиката за заплащане на медицинските изделия и липсата на прозрачност в управлението на касата, припомнят от Лекарския съюз.

От там допълват, че системният отказ на д-р Цеков за предоставяне на информация води до несигурност в системата, до неяснота за финансовото състояние на  институцията и дори поражда слухове за липсата на достатъчно средства и възможността да спре разплащането с изпълнителите през последното тримесечие на годината.

За последните дни в централата на БЛС са постъпили десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания.

Ежедневните отчети създават условия за неплащане на извършената дейност, сигнализират повечето директори, интензивните грижи няма да се покрият с отделените 40 млн. лв., преразходът на средства за лекарства расте.

Лекарският съюз припомня, че Наредба № 40 (Тя определя основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК - бел.ред.) остава  непроменена и нормативно несъвършена, което води до цялостен нормативен хаос в болничния сектор.

При тази обстановка, преговорите са безсмислени и обречени на неуспех, поради стила и метода  на работа на управителя, е обобщената позиция на Управителния съвет на БЛС.