Възобновяват се преговорите между БЛС и НЗОК, съобщи в Пловдив председателя на лекарската съсловна организация д-р Андрей Кехайов, цитиран от електронното издание Plovdiv24.com.

Недопустимо е Националната здравно осигурителна каса, която уж представлява осигурените лица, да не направи предложение за защита на техните интереси при обсъждането на Национален рамков договор 2007, каза д-р Андрей Кехайов.

По думите му някои политически сили си мислят, че днес е 1948 година и действат по този начин. "Ние няма да допуснем подобен унизителен за лекарите и обществото подход и сме готови за ефективни протести", подчерта председателят на съсловната организация.

Предложените лимити са "един голям ужас, който позволява на директорите на Регионалните здравни каси да определят коя болница, колко пациенти може да лекува по дадено заболяване".

Припомняме, вчера поредният етап от преговорите завърши с предупреждение на ръководството на лекарския съюз за организирани протестни действия в случай че НРД 2007 бъде подписан служебно или касата продължава да не изпълнява задълженията си по договарянето.

Според д-р Кехайов проектобюджетът на НЗОК предвижда лимитиране и възможност касата да променя цените на клиничните пътеки всеки месец което ще доведе до срив в здравеопазването и ще лиши пациентите от свободен достъп до здравна помощ .

Д-р Кехайов е категоричен, че с предложението на касата се променя модела на здравната система у нас - от здравно-осигурителна към административна, с което лекарския съюз няма да се съгласи и ще запази готовността си за протестни действия в рамките на закона.