Ръководствата на Прокуратурата и Българския лекарски съюз проведоха среща по повод случаите на агресия срещу медици.

На нея бяха обсъдени създаването на съгласуван механизъм, както и начините на прилагането на законите, така че да се осигури защита на лекарите на работното им място.

Участниците в срещата дискутираха и необходимостта от съвместни действия на институциите за промяна на обществените нагласи и възвръщане на доверието към работещите в системата на здравеопазването.

Раследват поредно нападение над лекари във Велико Търново

Раследват поредно нападение над лекари във Велико Търново

Пациентка избягала за сватба иска да оздравее веднага

През 2015 г. Прокуратурата и Министерството на здравеопазването подписаха Споразумение за сътрудничество и взаимодействие, съгласно което главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за осигуряване на приоритетно разследване при случаи на посегателства срещу медици, по възможност по реда на бързото производство.

Припомняме, последният подобен случай е от края на миналата седмица, когато в Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман" във Велико Търново бяха нападнати лекари и медицински сестри.

На 21 януари 35-годишна жена нападна медицинската сестра от Горна Оряховица. По тази причина ден по-късно медиците от Спешната помощ в града заплашиха с колективна оставка.

На 22 януари пък двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Заради поредните случаи на проявена агресия спрямо медицински служители министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор и настоя разследванията да бъдат проведени по реда на бързото производство.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие