Управителният съвет на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК подписаха Националния рамков договор за медицинските дейности през 2011 г., съобщиха от лекарския съюз. На 29 декември ще бъде парафирана и частта за стоматологични дейности, след което подписа си ще постави и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че приема днешния ден като нов старт на възстановяване на договорното начало. Райчинов отбеляза, че договорът тази година е доста осакатен и го подписва с неудоволствие, защото е непълен - липсват цени, обеми и регулация на дейностите.

„Надежда дават измененията в законите, които почти ежедневно започват да се случват и които дават шанс следващата година договорният процес да бъде възстановен в пълния обем", отбеляза д-р Райчинов.

Постигнато беше съгласие по много спорни моменти, като надделяха разумните предложения, заяви управителят на НЗОК Нели Нешева. По думите й за следващата година е прието решение всички средства, събрани от здравноосигурителни вноски, да бъдат използвани в рамките на годината за здравноосигурителни плащания. НЗОК няма да има излишък, както е било досега, каза още Нешева.

Диана Хаджиангелова - член на Надзорния съвет на НЗОК, и представител на организациите за защита правата на пациентите, посочи, че за първи път пациентска организация участва в преговорите и в подписването на Национален рамков договор.

Припомняме, че общопрактикуващите лекари прекратиха участието си в обсъждането на рамковия договор заради предложението на Министерството на здравеопазването лекарите да се сдружават в денонощни практики или да прехвърлят пациентите си в празнични дни и през нощта към медицински центрове.

Здравното министерство ще им заплаща труда по 11 ст. на пациент. Джипитата обвиниха БЛС, че не са защитили интересите им.