През последните години българското здравеопазване е в задълбочаваща се криза, а правителството не предлага адекватни мерки за реформиране на сектора.

Такава е позицията на новата парламентарна група „Нова българска демокрация" по повод на средствата за здравния сектор, предвидени в Бюджет 2008.

Средствата за здравеопазване в бюджета, макар да са номинално увеличени, реално стават по-малко от миналата година като процент от Брутния вътрешен продукт. Предвидените 300 млн. лева в повече няма да бъдат достатъчни, ако се вземе предвид необходимостта от покриване на дълговете на болниците за тази и следващата година." - се казва в декларация на БНД.

Депутатите от новосформираната група, които наскоро напуснаха НДСВ, напомнят, че недофинансирането на здравната система се случва при „продължаваща ескалация на конфронтационните различия между правителството и съсловните организации на лекари, зъболекари и медицински сестри" и при възможността за трета поредна година да не се подпише Националният рамков договор.

За да бъде преодоляна кризата в здравеопазването от БНД настояват пациентът да бъде поставен „в центъра на системата на българското здравеопазване", в която вниманието сега е насочено насочено към болниците, лекарите, медицинските сестри, докато „ползвателите на медицинска помощ сякаш остават в периферията на управленското полезрение".

В изявлението се посочва, че единственият обективен критерий за предлаганите медицински услуги. са предпочитанията на пациентите, затова просперитетът на лечебните заведения и медицинските кадри трябва да зависи от това доколко са търсени от пациентите. Така тези, които не извършват качествени дейности, ще трябва да се реформират или „ще престанат да съществуват по правилата на свободния пазар".

Според БНД само така болниците и лекарите ще бъдат заинтересовани да обслужват своевременно и качествено пациентите.

Депутатите от новата парламентарната група предлагат още да бъдат отпуснати допълнителни 360 милиона лева за здравеопазване, които да бъдат осигурени от преходния остатък на НЗОК. Според тях това ще позволи въвеждане на регламентираното доплащане в здравеопазването, което ще спомогне за покриване на скрития дефицит в системата.

Според БНД е необходима промяна на Закона за лечебните заведения, с което да се опрости процедурата за разкриване на лечебни заведения и медицински центрове.

Групата настоява да се дадат допълнителни прерогативи на съсловните организации за допълнителна квалификация и изграждане на собствени структури, които да ги превърнат в камари, подобни на тези от страните-членки на ЕС.

Като задължителна мярка в реформирането на системата от БНД посочват приватизацията на лечебни заведения.

„Чрез нея в комбинация с реалното финансиране на системата и регламентираното доплащане ще бъде насърчена активността на гражданите по отношение на доброволното осигуряване. Считаме, че след като доброволните фондове започнат да работят и след като бъде освободена приватизацията ще стартира реалното преструктуриране на сектора." - се посочва в декларацията.

В документа се предлага да се промени статутът на университетските болници, така че те да могат да се финансират по различни пътища, но само за извършване на дейност.

От БНД предупреждават, че ако не се предприемат необходимите мерки, ще се задълбочи конфронтацията между правителството и съсловните организации, новият НРД няма да бъде сключен, а здравната система ще остане неефективна и допълнително ще се отдалечи от европейските здравни стандарти и качество, от което ще пострада общото здравословно състояние на населението.