Ръководството на БНР ще обжалва наложените глоби от СЕМ за общо 27 000 лева, съобщават от радиото.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Съветът за електронни медии е наложил на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

Днес членовете на медийния регулатор обсъдиха проектобюджетите на БНР и БНТ за 2020 г. Те обаче не излязоха със становище, тъй като им е необходима допълнителна информация.

Председателят на СЕМ София Владимирова поиска до двете обществени медии да се изпратят писма с искане за повече информация, а след като те бъдат получени от членовете на съвета, генералните директори да бъдат поканени да отговорят на въпроси на съветниците, преди да бъде изготвено окончателното становище на СЕМ по отношение на двата бюджета.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

Припомняме, в петък изтича срокът, който СЕМ даде на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Още миналата седмица, часове след ултиматума, даден му от съвета, който го избра за директор, Костов заяви, че няма намерение да подава оставка. Причината на скандала между СЕМ и БНР е напрежението в колектива, след отстраняването от ресора й и после връщането й на работа на репортера Силвия Великова, но и заради безпрецедентното спиране на сигнала на Българското национално радио за 5 часа с аргумент техническа профилактика. За спирането бе обвинен служител от техническия състав.

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

БНТ с декларация пази добрия тон на предизборните дебати
Обновена

БНТ с декларация пази добрия тон на предизборните дебати

Ръководството на телевизията защити водещата Добрина Чешмеджиева

Междувременно депутатите сформираха временна анкетна комисия, която обаче според заявките, ще се съсредоточи основно върху финансовото състояние на радиото и натрупването на дългове от страна на обществените медии. Идеята за такава комисия дойде от левицата.

Глобяването на БНР идва и на фона на новия скандал, който се разразява вследствие от поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ и реакцията на ръководството на медията. Очаква се реакция на СЕМ и по този случай.