Болниците в цялата страна са изправени пред опасността да спрат приема на пациенти и плановите операции, ако не бъде решен проблемът с парното и температурите рязко паднат.

В "Пирогов" беше сформиран кризисен щаб, а в болница „Света Анна" в София започват да купуват печки.

По-рано днес болница „Свети Панталеймон" в Пловдив спря да приема пациенти, тъй като няма алтернатива за отопление в условията на кризата с газа.

По стандарти температурите във всяка една болница трябва да е около 22 градуса.

Заради намаленото топлоподаване в столичната болница Света Анна успяват да поддържат температура близка до критичната - 18-19 градуса.

"По здравни стандарти ако паднат температурите под 18 градуса трябва да спрем всякаква оперативна дейност и планови прием. Може би ще работим само на спешност. Дали сме допълнително одеяла. Но за момента да се надяваме, че и времето, ето днес е малко по-топло да не става по-зле, но за момента сме така", каза д-р Димитър Димитров, директор на лечебното заведение.

Д-р Димитров обяснява, че ако се задълбочи кризата болницата ще бъде принудена да закупи електрически печки, но тогава вече има риск дали ще издържи елинсталацията.

"Резервен план относно отоплението и режима на тока нямаме. Тъй като не сме длъжни да имаме и това е работа на държавата", каза д-р Димитров, цитиран от БТВ.

При изграждането си "Света Анна" е била с локално парно. Сега това котелно щеше да е много полезно, защото болницата нямаше да зависи от Топлофикация.

"Ето да покажем на финансови министър да му кажем къде да се дадат пари и ние сме заявявали. Това се отнася и за бедствия и авари има едно такова министерство", каза директорът на болницата.