Болниците вече ще изпращат на директорите на РЗОК прогнозните стойности на бюджетите на лечебните заведения.

На централно ниво те ще бъдат одобрявани от постоянно действаща в НЗОК комисия и утвърждавани от Надзорния съвет на институцията. Това съобщиха от Здравната каса, където на пресконференция представиха правилата за определяне на средствата за болнична помощ през 2011 година.

Директорите на болниците вече ще знаят с колко пари разполагат през годината, защото сами ще предлагат прогнозните си бюджети, съобразени с броя на преминалите болни през миналата година, новите цени на клиничните пътеки, стандартите и нивата на компетентност, обясни директорът на касата д-р Нели Нешева.

До този момент прогнозните стойности са били предлагани отгоре надолу, а сега процесът ще бъде отдолу нагоре, изтъкна шефката на НЗОК.

Ако по някаква причина се наложи, например заради грипна епидемия, болничният директор ще може да преразпределя средства по месеци в зависимост от натовареността.

Тъй като при част от лечебните заведения има и сезонност - например някои болници са много по-натоварени през лятото, отколкото през зимата, е създадена възможност за преразпределение и по тримесечия, но след предложение от директора на лечебното заведение към РЗОК и от районната каса към комисията в централата на касата. Условието в този случай е да не се надхвърля годишната стойност на бюджета. Според д-р Нешева, с методиката в този й вид се осигуряват гъвкавост, прозрачност и демократичност при разпределянето на средствата.

За новите договорни партньори при изготвянето на бюджетите ще се ползват данните за аналогично лечебно заведение на територията на областта, а при липса на такова - на територията на страната. Според д-р Нешева фактът, че за база се вземат данните от 2010 г., не означава запазване на статуквото, защото освен тях ще се вземат предвид и нивата на компетентност, които болниците са успели да си извоюват за 2011 г.

По мнение на Нешева достойнствата на новата методика са в това, че за първи път се позволява директорите на лечебни заведения сами да посочват прогнозните си бюджети за годината, както и да правят вътрешни преразпределения месец за месец, без да излизат от сумата за тримесечие.

Математически изчисления на касата са показали, че и с новите, по-високи цени на клинични пътеки, парите за болнична помощ ще стигнат, заяви д-р Нешева, цитирана от zdrave. net.

Договорите с изпълнителите на медицинска помощ ще бъдат подписани до 20 февруари, съобщи oще управителят на НЗОК.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването обаче, в методиката няма правила - правилата се изчерпвали с текста, че „прогнозните бюджети на болниците се определят от РЗОК".

Стана още ясно, че за първи път в методиката са отделени от делегирания бюджет клиничните пътеки за раждане и гледане на нормално родено дете. Парите за тях ще се осигуряват на болниците извън основните им бюджети, подчерта шефката на здравната каса.