Ако се съмняваме, че има държавност у нас, това е, защото не виждаме борбата срещу негативните явления. Това заяви пред БиТиВи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

По думите му борбата с корупцията не е само на съда. Тя трябва да бъде на съда, прокуратурата, цялото общество и всички политици.

Във връзка с посещението на шефката на антикорупционната прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши, Лозан Панов заяви, че хората са успели да чуят какво е имала да им каже, въпреки атаките и дискредитациите и въпреки твърденията, че това е политическа сбирка.

Той смята, че случващото се в Румъния сега е опасно за някои и има страхове, че ще дойде и у нас. Лозан Панов призна, че корупцията не е български феномен, а на всички държави. Въпросът обаче е как действа и реагира държавата. "Ако в България се усеща липса на държавност, то там има модел, в който орган осъществява тази дейност - прокурори с разследващи органи и вещи лица, които се подбират по специален ред", коментира той.

Румъния се хвали с близо 1300 обвинени за корупция по високите етажи на властта
Обновена

Румъния се хвали с близо 1300 обвинени за корупция по високите етажи на властта

Топ прокурорката Кьовеши представи данни за 2016 г.

Независимостта на антикорупционното звено е един от аргументите на Кьовеши за успешна работа. Въпреки че тя е главен прокурор, не може да им каже какво да правят. При нас обаче положението е по-различно. Според Панов създадените у нас спецсъдилища не показват добри резултати.

Той е категоричен, че не гони политически цели. По мнението му опитът на северната ни съседка не би довел до нищо лошо. Лозан Панов посочи за пример уличен за подкуп митничар, който в Румъния е осъден на 3 години затвор, а у нас - оправдан.

Във връзка с извършените от него кадрови промени, Панов обясни, че са премахнати хора, чиято длъжност може да се изпълнява и от други, без да са претоварени. По думите му това са служители с големи заплати. Шестима шофьори със заплата от порядъка на 1330 лв. и 1150 лв., без да се включват пари за дрехи и други. Анализът показал, че те са ангажирани по час-час и половина дневно. Същото се отнася и за снабдители. Функциите им можели да се извършват от други колеги, обясни Лозан Панов.

Той коментира и темата за новия състав на ВСС. Панов изтъкна, че този Висш съдебен съвет ще бъде обликът на съдебната ни система за близките 5 години. Именно от тези хора зависи България да не изглежда като балканска корумпирана държава. Шефът на ВКС смята, че те трябва да са магистрати с авторитет, а не избрани на регионален принцип. Лозан Панов апелира да се изберат достойни хора, които да бранят интереса и да не прикриват проблемите.