Трябва да се помисли за разширяване на достъпа до Конституционния съд, който да гледа повече дела и да препоръча определени параметри.

Такъв коментар направи председателят на Конституционния съд Борис Велчев на тържествено събрание по случай 140 години от приемането на Търновската конституция и отбелязването на деня на юриста като професионален празник.

"Можем да имаме доверие към съдилищата", сигурен е той и допълни, че ако се разшири достъпът до конституционно правосъдие, нашата държава ще стане по-демократична и по-правна.

Велчев няма усещането, че това е празник, посветен на Конституцията и не е видял хора извън юридическото съсловие, които да приемат 16 април като празник на тяхната конституция. Хората не могат да го почувстват, осмислят и не правят предложение да стане почивен и неработен ден, стана ясно от думите му.

Той посочи и дефицит в юридическото образование - ние не можем да приемем действащата конституция като правна, а я разглеждаме като красива система от лозунги, които не можем да усетим в собствения си живот.

Борис Велчев има чувството, че сме длъжници на онова, което продължаваме да наричаме Конституция, тъй като всички я разбират като символ и модел, но не и като живо право.

Той призова съдиите да бъдат насърчени да осъзнаят, че конституцията е действащо право.

Създателите на Търновската конституция показаха, че въпреки бурите, може да се ражда добро за народа и за държавата, ако във фокуса на всяко едно управление трябва да бъдат правата и свободите на гражданите".

Такова мнение изрази вицепрезидентът Илияна Йотова по повод празника на юриста. 

По думите на Йотова обаче законите не са дадени веднъж завинаги от народа за народа и се нуждаят от усъвършенстване и промяна.

"Не всеки един български гражданин чувства празника на българската Конституция като празник, но всеки един граждани, когато търси правата си, се обръща към Конституцията, посочи още Йотова.

Вицепрезидентът настоява да се върне вярата на българското общество във върховенството на закона и пожела твърдост и упоритост на юристите, за да не се допуска отстъпление от законността и съвестта си.

Според нея е недопустимо в 21 век темата за човешките права да е актуална повече от всякога. Йотова пожела и много успехи на всички юристи, които имат една истина в живота си - истината на правото.