Премиерът не разбира важността на правосъдието, а просто иска да реже лентички. Това смята подалият оставка бивш председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, стана ясно от думите му пред bTV.

Явно сме свикнали с това нашият дом да бъде кочина и това ни харесва, само единици са недоволни, коментира Методи Лалов по повод процесите в съдебната система.

Проверка на дейността на Сотир Цацаров искат политически формации

Проверка на дейността на Сотир Цацаров искат политически формации

Европа да погледне какво става в правосъдната ни система, искат 5 формации

Той подаде оставка заради отношението на Висшия съдебен съвет към най-натовареното съдилище в България, след което кадровият орган започна проверки срещу него по подозрение в различни нарушения.

Лалов каза, че няма притеснения и се закани да търси отговорност на тези, които са очернили името му. "Когато изискваш някой да направи нещо невъзможно, нещо, за което си длъжен да осигуриш условия и го сочиш с пръст и го накажеш - това не може да стане".

Магистратът сподели разочарованието си от факта, че трудът му като административен ръководител не е бил отбелязан по време на вчерашната проверка на новата сграда на СРС в бившето "Военно НДК". В проверката участваха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Истината е, че Борисов отпусна тези пари за ремонт на сградата, защото дължи това - не защото разбира важността на правосъдието, а за да се режат ленти", коментира Методи Лалов. По думите му Стефан Милев е "натрапен" от ВСС за председател на съда, а Сотир Цацаров "не си е мръднал пръста"

Трябва да има механизъм за обществен контрол върху дейността на главния прокурор, категоричен е Лалов. "По "ЦУМ-гейт" не се намери един прокурор, който да образува проверка. Тези хора са в ступор от страх. Аз познавам много достойни млади хора, които ги е страх - как да рискуват кариерата си", заяви бившият шеф на СРС.

По думите му е скандално, че Цацаров е отказал да даде обяснение за срещите си с бизнесмени, защото човек без притеснения за действията си би трябвало да свали картите на масата.

Преди дни стана ясно, че четири извънпарламентарни партии са поискали от еврокомисията да реагира на скандала "ЦУМ-гейт" и на съмненията, че изборът на новия съдебен съвет е манипулиран.

"Трагично е, че трябва да молим съседа да оправя нашите бакии", коментира съдията, който подчерта, че смята себе си за един от "добрите".

Прокурорите не се събраха, за да попълнят ВСС

Прокурорите не се събраха, за да попълнят ВСС

Отлагат с час заседанието

Припомняме, тази сутрин прокурорската колегия не успя да събере от раз необходимата квота за начало на избор на свои представители във ВСС.