Евродепутатът Емил Радев, правосъдният министър Данаил Кирилов и бившият правосъден министър Христо Иванов биха били най-изявените кандидатури за главен прокурор.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който в предаването "Лице в лице" на bTV обсъди няколко теми. Според Борисов Емил Радев е бил най-подходящата кандидатура за главен прокурор.

Не мога да бъда лицемер. Щях да издигна Емил Радев или Дани (Данаил) Кирилов - когато си представя главен прокурор, си ги представям тях. А да сложа партиен кандидат от друга страна - това е недопустимо, заяви Борисов.

Припомняме, утре е гласуването на кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор - досегашният зам.-главен прокурор Иван Гешев.

От думите на премиера стана ясно, че промените (в Закона за съдебната власт - б.р.), според които прокурорската колегия на ВСС издига своите кандидатури, са приети по предложение на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Правителството беше предложило Емил Радев - представете си да бъде избран и главният прокурор да е депутат от ГЕРБ, каза премиерът.

"Омбудсман направихме Мая Манолова и видяхте какво направи тя на партията, на мен и на (столичния кмет Йорданка) Фандъкова - издигнахме лидер от опозицията. В началото Манолова каза, че е аполитична. Тя твърдеше това. Бях лековерен, лекомислен", заяви Борисов.

Трябваше Христо Иванов да предложим, аз го предложих, на него не му се работеше и си тръгна (Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър след като бяха подменени предложенията за реформи в Конституцията, които засягат съдебната власт - б.р.).

По предложение на Христо Иванов избрахме шефа на съдиите - Лозан Панов (председател на ВКС). След това предложи председателя на СГС - най-големият съд в България.

"Никога не съм бил лицемер", повтори Борисов. На няколко пъти съм давал възможност на опозицията да покаже своята неутралност, увери премиерът. 

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

Относно отпадането на мониторинговия доклад на Еврокомисията върху нашата съдебна система, той заяви: "Факт е че сме изпълнили всички указания, всички предписани мерки. Не считам, че сме идеални, напротив.". Такива проблеми има във всички европейски страни. В много други държави също има такива недъзи, допълни той.

Ще има общ механизъм за всички държави, което е добре. Върховенството на закона да стои на първо място. Върховенството на закона е да се съобразиш с произнесена присъда. Доста правителства работиха по падането на този механизъм, каза премиерът.

Когато премиерът заговори за успехите в борбата с контрабандата, водещата го запита къде са контрабандистите, той обясни, че баш босовете са задържани

Обвиняват Миню Стайков и 13 души по второ дело

Обвиняват Миню Стайков и 13 души по второ дело

Обвинението е за злоупотреба с европари

Относно отлагането на определена дата за начало на преговори за Северна Македония и Албания, премиерът заяви, че френският президент Еманюел Макрон е прав.

Борисов цитира думите на предишния френски президент Никола Саркози, който казал по адрес на Сърбия - ако в една държава нейната (геополитическа) ориентация зависи от един човек, тя не е за ЕС.

"Когато България влизаше в ЕС, имаше консенсус - нашият път е на ЕС и НАТО. Която и партия да дойде на власт, ориентацията не се променя. Нашите комисии буксуват. Те имат време до Загреб да си помислят. Не можем на наш гръб да понесем всичко - помагаме искрено", каза Борисов по адрес на Северна Македония. 

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени

Премиерът е песимист за Брекзит: "ние нямаме шанс, да дадем шанс - то е такава какофония - митнически съюз, визов съюз...".

На въпрос: "чувствате ли се като човекът, който уволни (Борислав Михайлов), Борисов отговори - "нито имам право, нито съм го направил - това повече не може да продължава".

Повод за това бе коментарът на британския премиер Борис Джонсън, че е очарован, че шефът на Българския футболен съюз (БФС) беше уволнен. "Чест им прави на футболния съюз, че си подадоха оставките, време е да обърнем внимание на детско-юношеския футбол, каза той.

На въпрос - ако резултатът от изборите е по-слаб от предишните, Борисов каза: "сега имаме всички кметове, това не е естествено, нормално е някъде да са поомръзнали, другаде се бяха капсулирали и нанесоха тежки поражения на партиите".

Не съм имал съмнения за Фандъкова, заяви Борисов.

Той обясни, че оставил Изпълнителната комисия да си направят сами листите, кампаниите, сами да се преборят. "Първо човек работи за фирмата, после фирмата работи за него. Аз много години помагах за партията, сега партията работи сама", заяви Борисов.

Нищо драматично няма в изборите. Демокрацията е най-хубавото нещо. Изпълнителната комисия от една бутафорна структура се превърна в реално действащ орган, допълни премиерът.

Припомняме, тя бе създадена след като Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в партията.