Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд (СГС), съобщи Правен свят. Трифонов бе подкрепен от девет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет - Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Стефан Гроздев, Севдалин Мавров, Боян Магдалинчев, Георги Чолаков, Вероника Имова и Боряна Димитрова.

Другият кандидат в процедурата - Евгени Георгиев получи четири гласа. Той за втори път кандидатства за председател на най-големия окръжен съд в страната. За него гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

Избират председател на СГС

Избират председател на СГС

Двама са кандидатите за позицията

При предишния опит за избор на административен ръководител на СГС, Георгиев също не събра необходимата подкрепа от съдебните кадровици, уточнява правното издание.

В самото начало на изслушването председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов докладва писмо от Евгени Георгиев, който настоява за отвод на кадровика Боян Новански. Мотивът е, че според Георгиев Боян Новански е пристрастен към неговата кандидатура, след като в предишната процедура му е задал въпроси относно притежавани акции за над 20 000 лв. Според Георгиев тези факти са неистински и поради това настоява Новански да не участва в изслушването му в настоящата процедура.

Новански заяви, че се позовава на декларациите на Георгиев.

Според представляващия ВСС Боян Магдалинчев съдебните кадровици затова са се събрали - за да задават въпроси. В крайна сметка Боян Новански не се отведе и процедурата започна с изслушването на Алексей Трифонов.

"Опитът и стажът, който е зад гърба ми, биха ми помогнали да се справя със задачите си. За мен това е едно предизвикателство. Имам своите идеи за справяне с проблемите в СГС, които не са никак малко", заяви Трифонов при представяне на кандидатурата си.

Той посочи, че. Според него най-наболелите проблеми в съда са огромната натовареност и недостатъчния сграден фонд в момента Съдебната палата не може да побере всички институции, които се помещават в нея, като решението в случая е да се търси алтернатива за нова сграда, а не вариант за извеждане на органи на съдебната власт.

"Съзнавам, че приоритетът в момента е Специализираният съд да се премести в нова сграда, но смятам, че ще мога да се преоборя и за СГС", посочи кандидатът.

Трифонов заяви още, че безспорно са нужни и още щатове за съдии в Софийския градски съд, което е основният вариант за намаляване на натовареността. Магистратът обясни, че приветства идеята на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков за преместване на някои дела в по-малките съдилища в района, както и че е привърженик на електронното правосъдие, което по думите му, е "бъдещето на съдебната система".

Алексей Трифонов смята, че магистратите трябва да реагират винаги, когато са обект на нападки.

Припомняме, от Съюза на съдиите излязоха с открито писмо от 22 ноември, в което се призовава за защита от медиини атаки на съдиите. Конкетен повод за тяхната позиция е спекулативна публикация за съдия. Според съдиите, решението по конкретно дело на съдия Иван Хинов предизвиква желанието да бъде злепоставен.

Георги Чолаков го попита дали според него е нужно да останат наличните 6 щата за заместници на административния ръководител, а и как ще подбере екипа си, след като не правораздава в този съд. Трифонов каза, че иска заместниците му да са по-балансирани, които да се справят с работата и да не влизат в конфликти. Би било добре да имат и известен административен опит.

Кадровиците го попитаха и дали се чувства политически обвързан, след като преди години е бил член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Трифонов обясни, че няма политически зависимости.

Вторият кандидат - Евгени Георгиев - бе по-пестелив в представянето на концепцията си, което бе очаквано, тъй като той вече я представя веднъж пред кадровиците. Цветинка Пашкунова го запита за прекомерната натовареност в СГС - как ще наказва и поощрява колегите си спрямо постиженията им, също и как ще реагира и на необосновани атаки срещу съдии.

Според Георгиев, както отбеляза и Алексей Трифонов, натовареността е най-сериозният проблем пред СГС. Необходими са още 50 щата за съдии, за да се нормализира ситуацията, смята той.

Предлагат Евгени Георгиев за шеф на СГС

Предлагат Евгени Георгиев за шеф на СГС

Общото събрание на СГС предлага ВСС да назначи избрания съдия

Кандидатът за председател на СГС се противопостави на идеята на Даниела Марчева да се използват вътрешни резерви на кадри в съда, така че свободните щатове в Наказателното отделение да се трансформират в Гражданското и Търговското, където натоварването е в пъти по-голямо.

Георгиев не харесва и дългите командировки на съдиите в други съдилища. "Когато съдията не знае за колко време е командирован, се получава една връзка на зависимост, която е изключително опаснa. Ако съдията знае, че е командирован за определен период и определена работа, а след това се върне там, откъдето е дошъл, то тогава това може и да стане ефективен метод за намаляване на натовареността", смята той.

Припомняме, до днешния избор се стигна след като на 14 септември 2017 г. бившият председател на СГС Калоян Топалов подаде оставка. Той бе посочил лични мотиви в желанието си да напусне поста и бе изтъкнато, че напуска не само СГС, но и съдебната система.