Твърде силна мярка е доживотна присъда за смърт при пътнотранспортно произшествие. Тази позиция изрази пред БНТ представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той припомни, че този тип престъпления са извършени по непредпазливост, затова и тази санкция в твърде строга.

Припомняме, вчера стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев предлага наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, когато то е извършено при управление на превозно средства с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на 1000/промила.

Предложението за промяна в Наказателния кодекс е в частта му за престъпления по транспорта. Наказанието, за което настоява обвинител номер едно, касае и водачите, употребили наркотични вещества и превишили разрешената скорост на движение с над 50 км/ч.

Иван Гешев иска доживот за шофьорите убийци, употребили алкохол и дрога

Иван Гешев иска доживот за шофьорите убийци, употребили алкохол и дрога

И да се отнемат превозните средства, независимо чия собственост са те

Главният прокурор настоява в тези случаи в полза на държавата да се отнемат превозните средства, независимо чия собственост са те. Предложенията на Гешев предвиждат още отнемане на превозното средство и във всички случаи на шофиране след употреба алкохол над 1 на 1000 промила или след употребата на наркотични вещества.

При образуването на съответните досъдебни производства трябва да се предприемат действия по изземването на МПС-тата и сезирането на съда с оглед налагането на запор и бъдещото обезпечение.

Иван Гешев вече е създал работна група, която следва да анализира съдебната практика с оглед сезиране на ВКС за приемане на решения.

С този пакет от мерки прокуратурата цели да постигне по-високо и ефективно разследване на транспортните престъпления, сурови наказания на всеки един шофьор, заловен да шофира след употреба на алкохол или наркотици, както и отнемане на МСП-та в полза на държавата.