Главният прокурор Иван Гешев предлага наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, когато то е извършено при управление на превозно средства с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на 1000/промила.

Предложението за промяна в Наказателния кодекс в частта му за престъпления по транспорта представи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата. Темата за увеличението на наказанията за шофьори убийци стана отново актуална след трагичния случай, в който почина журналистът Милен Цветков. Шофьорът Кристиан Николов е бил употребил четири вида наркотик, стана ясно от обвинението.

Припомняме, че и от ГЕРБ анонсираха инициатива за промяна на санкциите.

ГЕРБ предлагат затвор и психиатрично лечение за дрогирани шофьори

ГЕРБ предлагат затвор и психиатрично лечение за дрогирани шофьори

Обвинението срещу Николов бе променено от убийство на умишлено убийство

Наказанието, за което настоява обвинител номер едно касае и водачите, употребили наркотични вещества и превишили разрешената скорост на движение с над 50 км/ч.

Главният прокурор настоява в тези случаи в полза на държавата да се отнемат превозните средства, независимо чия собственост са те. Предложенията на обвинител номер едно предвиждат още отнемане на превозното средство и във всички случаи след употребен алкохол над 1 на 1000 или след употребата на наркотични вещества.

При образуването на съответните досъдебни производства трябва да се предприемат действия по изземването на МПС-тата и сезирането на съда с оглед налагането на запор и бъдещото обезпечение, изтъкна прокурор Милева.

Тя посочи, че главният прокурор Иван Гешев е създал работна група, която следва да анализира съдебната практика с оглед сезиране на ВКС за приемане на решения. С този пакет от мерки прокуратурата цели да постигне по-високо и ефективно разследване на транспортните престъпления, сурови наказания на всеки един шофьор, заловен да шофира след употреба на алкохол или наркотици, както и отнемане на МСП-та в полза на държавата.

Всички сме свидетели на ръста и динамиката на престъпленията от катастрофите, като основните причини за настъпването им са употребата на алкохол, наркотични вещества, значителното превишаване на скоростта на движение и управлението на автомобил без съответното разрешително, обясни Сийка Милева.

601, седнали зад волана дрогирани, заловили от началото на годината

601, седнали зад волана дрогирани, заловили от началото на годината

Това заяви комисар Звезделин Колев от "Пътна полиция"

Прокурор Милева отчете, че е тревожна тенденцията за увеличаване на наказателните производства с такъв повод. Само за няколко години броят е нараснал многократно. През 2015 г. например броят на образуваните производства, свързани с управлението на МПС след употребата на наркотични вещества, е бил 90 броя, а през 2019 техният брой е нараснал на около 3 000. Често резултатът е отнемане на човешкия живот, посочиха от прокуратурата.