Преди да е завършило разследването и преди да са събрани доказателства не може публично да се изнася основна версия за тежката катастрофа. Това заяви бившият директор на Националната следствена служебна Бойко Найденов пред БНТ за трагедията на "Струма".

За няколко дни не могат да бъдат направени основни изводи за виновността за катастрофата. Ако става въпрос за човешка грешка, то тя ще е насочена срещу водача на автобуса, но може да е починал и от инфаркт. В публичното пространство се насажда образ на лице, което е виновно, и за това трябва да се внимава, обясни Найденов.

В изгорелия на АМ "Струма" автобус е нямало пълни туби с гориво, основната версия е човешка грешка
Обновена

В изгорелия на АМ "Струма" автобус е нямало пълни туби с гориво, основната версия е човешка грешка

Оказва се, че жертвите са 44, а не 45

Той призова да се изчака края на разследването, но и призна, че не винаги може да се стигне до истината. Разминаването е в говоренето. Едни свидетели могат да възприемат един по-интензивен пожар като взривена бомба. Разследването е това, което прави - да разпита различни хора, да установи, но взривът оставя следи. Чака се резултат, анализират се всички данни и тогава се стига до заключение, поясни Бойко Найденов.

"Може да е терорист Х изчезналият 8-ми човек, който е жив от катастрофата, може да няма такъв човек, но с едно такова говорене хората започват да не знаят в какво да вярват и накрая не вярват в нищо", коментира бившият директор на НСлС.

Бойко Найденов е сигурен, че и този случай ще отшуми и накрая пак няма да бъдат направени изводите. "Има една приказка, че корупцията убива и в случая убива." Така са сложени нещата, че автобусите пътуват непрекъснато, минават по два пъти на седмица границите и ако се установи, че през цялото време е бил на ръба на закона, то някои някъде не си е свършил работата. Така е и по пътищата с маркировките, категоричен бе Найденов.

Той е сигурен, че разследващите органи ще положат огромни усилия да разплетат трагедията. Не бива едни хора, които са замесени в даден казус, да се пускат различни версии, а други да го опровергават, каза още Найденов.