"Със стария текст на Закона за движение по пътищата катаджиите имаха право да преценяват дали един шофьор е психически стабилен или не, докато с новия ще се изисква документ". Това обяви шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски по време на обсъждане на работните проекти на законите за движението по пътищата, за водачите на моторни превозни средства и за пътните превозни средства.

"Нашият служител дистанция без технически средство не може да измери, дистанция може да се измери само с технически средства", натърти шефът на "Пътна полиция".

По думите му полицаят не трябва да преценява, а да работи с документи. "В новия текст сме вкараlи изискването да се представи необходимияt документ", категоричен бе Рановски.

5 000 пътнически автобуса у нас нямат колани

5 000 пътнически автобуса у нас нямат колани

Не всички рейсове са пригодени за безопасните колани

Попитан възможно ли е текстът за дистанцията между колите да претърпи промени, той отговори, че до момента единствените тълкувания за дистанцията между колите били по преценка на водача. "Всички водещи държави имат ясно регламентирани изисквания за дистанция, за различните видове превозни средства и за различните видове пътища, за да може с технически средства впоследствие да се контролира законодателната разпоредба", заяви Рановски.

Той обясни, че ако в рамките на две години водачът направи три сериозни нарушения от допустими общо седем, топй ще загуби правоспособността си да управлява кола.

Ефективно разходване на фонд „Пътна безопасност“ иска Цветанов

Ефективно разходване на фонд „Пътна безопасност“ иска Цветанов

Закон за движение по пътищата се разделя на три

Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи от своя страна добави, че с днешната дискусия са се поставили редица важни въпроси, които интересуват българското общество и на които тепърва ще се намери отговор.