Няма място за по-голям страх отколкото при всеки едни друг грипен вирус.

Това увери министърът на здравеопазването Божидар Нанев по време на парламентарния контрол.

Пред депутатите той отчете какво е направено от здравните власти от момента на възникването на новата болест и преминаването й в пандемия до този момент.

Според мнението на Нанев заболеваемостта у нас от т.нар. свински грип е дори по-ниска, отколкото в други страни, като единственият починал пациент е бил с толкова много друга заболявания, че не може да се посочи точно причината за смъртта и дали това е вирусът АH1N1.

Божидар Нанев обясни, че в България се работи в съгласуваност както между отделните институции, така и с международните организации. Тясно е сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, допълни още министърът.

Той отчете и доставените противогрипни препарати към националния резерв- Лематид, Тамифлу и Раленца, които вече са разпределени по болниците в страната.
При доказаните случаи на заболяването веднага се раздават такива препарати, информира Божидар Нанев.

Министърът сподели и един извод на Световната здравна организация, че в световен мащаб бъдещата пандемична ваксина ще бъде крайно недостатъчна.

Предприети са всички възможни мерки, на сайта на министерството са публикувани възможните предпазни средства, както е разработен и алгоритъм за действие в пандемична ситуация", каза министър Божидар Нанев.