Снимка Софийският апелативен съд отхвърли като неоснователен протестът на Софийска градска прокуратура и потвърди определението на Софийски градски съд, че полк. Чедомир Бранкович се ползва с пълен имунитет и по никакъв начин не може да бъде арестуван или задържан.

Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.
На днешното дело държавното обвинение поиска отмяна на решението на първоинстанционния съд и задържане на сърбина за срок от 40 дни, докато хърватската страна успее да подготви официално искане за екстрадирането му.

Апелативният съд реши, че полковникът не се ползва с имунитет по смисъла на Виенската конвенция за представителство на държавите от техните отношения с международни организации от универсален характер.
Той обаче е защитен от съдебно преследване от Конвенцията за специални мисии, която е влязла в сила за България през 1987 г. Официалната делегация на военното ведомство на Сърбия и Черна гора за договаряне на съвместно учение между нишкия корпус на сръбската армия и командване Запад на българската армия има статут на официална държавна делегация и според конвенцията нейните представители се ползват от пълен имунитет, а не от функционален, както твърди обвинението.

Според защитата на Бранкович конференцията е своевременно договорена между двете страни, Министерството на отбраната е получило списъка на официалната делегация 8 дни преди нейното пристигане.
Това според съда е достатъчно разумен срок полковникът да бъде обявен от българската страна за персона нон грата.
Нещо повече – законът позволява това да стане и непосредствено след пристигането му в страната ни.
Съдът реши още, че документите за самоличност, с които сърбинът е влязъл в България, нямат значение за делото, тъй като имунитетът на едно лице произтича не от документ за самоличност, заповед или пълномощно, а от функциите, които той изпълнява.

На излизане от съдебната зала полк. Бранкович заяви, че България е “дивна страна” и благодари на българския съд.
Той обаче отказа да отговори на въпроса какво възнамерява да прави сега и кога смята да напусне България.
Пипомняме, в неделя сръбският президент Борис Тадич призова българския си колега Георги Първанов да помогне за разрешаването на случая с армейския офицер от Сърбия и Черна гора Чедомир Бранкович, арестуван в началото на седмицата в София.

МВР ще се съобрази с решението на съда по случая с Чедомир Бранкович, заяви главният секретар на министерството Бойко Борисов.
Той отказа да коментира действията на съда и заяви, че към този момент съдебното решение не е получено в министерството.
След получаването на решението заповедта за национално издирване на полк. Бранкович ще бъде прекратена, каза още Борисов.

Сръбският премиер Воислав Кощуница изрази задоволство от решението на Софийския апелативен съд да пусне на свобода полковника от армията на Сърбия и Черна гора Чедомир Бранкович, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

Кощуница e изпратил вчера писмо до българския премиер Симеон Сакскобургготски, в което го помоли в духа на добросъседските отношения между двете страни да се намери начин за освобождаването на Бранкович, се казва в съобщение на сръбското правителство.

В съобщение на министерството на външните работи на Сърбия и Черна гора се казва, че благодарение на дипломатическите действия на министерството и лидерите на страната Апелативният съд в София е потвърдил днес дипломатическия имунитет на полковник Чедомир Бранкович.

Веднага след произнасянето на решението на съда и по нареждане на министъра на външните работи Вук Драшкович полковник Бранкович е тръгнал с кола на посолството към държавната граница.
Министърът на външните работи на държавното обединение изрази признателност към съда в София за зачитането на международните норми, се посочва в съобщението.