Лекари и пациенти в Шуменската болница са шокирани от полицейската операция, провела се на 28 юни вечерта, алармира Коалиция за България на пресконференция в парламента.

По думите на депутата Димитър Дъбов това не е била рутинна акция, а целта й е била да се установи дали има нарушения в броя на заведените пациенти и реалния брой на настанените в отделенията.

По думите му полицаите са нахлули в отделенията въоръжени с палки и оръжие и започнали да сверяват личните данни на всички. Достъпът до сградата преди акцията е бил преустановен. Дъбов каза, че само от хирургичното отделение след края на проверката 10 пациенти са напуснали заради преживения шок.

Според Дъбов прави се опит всячески да се прикрие това действие и се оказва натиск върху лекарите и персонала на болницата да не разказват за случилото се пред медиите.

Той алармира, че са били проверявани завеждащи отделение, които са съветници и председатели на комисии в общинския съвет на Шумен.

Извършването на този вид проверки - да си броим пациентите и как се изпълняват на клиничните пътеки, не е работа на МВР. За това си има друг орган - Министерство на здравеопазването, изтъкна Дъбов.

Според Мая Манолова, случаят е скандален. „Пациентите са в шок, лекарите са втрещени от това нахлуване на въоръжени полицаи в шуменската болница", заяви тя.

„Къде е здравният министър? Защо мълчи? Неговото мълчание и липса на каквато и да се реакция будят недоумение, още повече, че това се превръща в тенденция. Той мълча, когато арестуваха и събличаха лекари в Горна Оряховица, той мълча, когато задържаха лекари заради издаден медицински документ в Благоевград. Сега отново мълчи", коментира Манолова.

По думите й, полицията е проверила всички отделения, освен родилното. „Следващия път сигурно ще броят и родилките", посочи тя. И попита вътрешния министър Цветан Цветанов дали МВР организира някакви специални обучения за нахлуване в болници, тъй като „това се превръща в тенденция".

По думите на Димитър Дъбов акцията е подготвена в дълбока тайна. Представител на НЗОК е извикан да присъства на проверката, без да му се казва къде отива.