От Регионалната инспекция в Бургас са внесли сигнал до прокуратурата и Националната агенция за приходите (НАП) срещу Ветко Арабаджиев, съобщи БНР.

Сигналът е за неизплатени над 7 милиона лева глоби, наложени на пречиствателната станция във ваканционното селище "Елените". От 2012-а година съоръжението няма разрешително за ползване като воден обект.

Припомняме, на 31 август при спецоперация в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица" бяха арестувани 10 души. На шестима от тях бяха повдигнати обвинения. Сред обвинените бе и синът Вълчо Арабаджиев, който е с обвинение за пране на пари.
Мотивът за акцията бе образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци в големи размери. Между 2017-2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри и са избягвали плащането на ДДС.

След това срещу 20 хиляди лева парична гаранция на свобода излязоха Вълчо Арабаджиев, Румелия Кирилова и Елена Караянчева. Адвокатът на семейството бе заявил, че Арабаджиеви се връщат до дни в България, но очаквано, дните за тяхното пристигане все още текат.

На 27 септември Спецсъдът блокира 12 банкови сметки на Арабаджиеви.

Само през 2018 година Ветко Арабаджиев като собственик на пречиствателната станция на "Елените" е санкциониран с близо 1, 796 млн. лева. Съоръжението пречиства отпадните води освен на хотелите във ваканционното селище, и на голяма част от почивните бази в Свети Влас. Капацитетът на станцията е недостатъчен, според директора на Регионалната екоинспекция Тонка Атанасова.

Станцията на "Елените" е без разрешително за заустване. Взетите проби показват превишение на емисонните норми. Глобите нито са обжалвани, нито са платени. Това е причина контролните органи да продължат дейността си.

"Ние, разбира се, сме ги дали на Националната агенция за приходите, не са събрани и по тази причина сме ги дали в прокуратурата", допълни Атанасова.