Задържана е организирана престъпна група, извършила множество документни измами на територията на Бургас за периода от 2000 - 2007 година.

В групата са участвали петима бургазлии - Здравко Донев - Капона на 39 г., Иларион Иванов - Чакала на 35 г., Боян Митев на 45 г., Никола Киров - Швейка на 64 г. и Петър Петров - Толума на 55 г.

Установено е, че по престъпен начин са придобивали правото на собственост върху недвижими имоти, левовата им равностойност, получена от директна продажба или кредит срещу банкова ипотека на недвижимите имоти - предмет на измамата.

Организатор на групата е 39-годишният Здравко Донев, който в съучастие с останалите четирима, неправомерно придобил, продавал и ипотекирал множество чужди недвижими имоти.

При всички измами групата използвала различни неистински документи - лични карти, пълномощни, печати на нотариуси и други.

Жертвите са били предимно възрастни хора, живеещи сами, хора, които имали сериозни проблеми с алкохола - без роднини и други подобни социално уязвими групи, като обединяващото звено е било притежаването на „апетитни" имоти, предимно в центъра на Бургас.

Собственик на четири апартамента и един магазин, намиращи се на ул. „Иван Богоров" и ул. „Цар Симеон І" в Бургас, е бил принуден да прехвърли собствеността на имотите си върху един от членовете на групата. Тъй като два от имотите са били в съсобственост с неговата майка, е използвана жена с фалшива лична карта, която се представила за майка на потърпевшия. В последствие същият е принуден да напусне Бургас.

При друг случай с продажбата на два апартамента, намиращи се в Централната градска част на Бургас, отново е използвано фалшиво пълномощно и пълномощник. Собствениците били възрастни сестри, без живи роднини.

Част от имотите били непродаваеми, тъй като са обитавани от реалните им собственици.

Престъпната група е ипотекирала тези имоти пред банки, за да вземе налични суми, без знанието на собствениците.

Общата стойността на нанесените щети надхвърля 1 милион лева, от които 300 000 лв. са от банкови кредити.

Предстои назначаването на експертиза, която да установи точния размер на щетата.

На задържаните е наложена мярка „задържане под стража" за 72 часа.