Частично бедствено положение е обявено в община Хейредин, съобщи БНР. Селата Ботево и Бързина са застрашени от наводнение. Опасното преливане на язовир "Рогозен 1" е причината за положението.

Жителите на двете села ще бъдат превантивно евакуирани, съобщи по-рано кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Съществува опасност язовир "Рогозен" да прелее

Съседната община Борован информирала Хайредин за опасното покачване на нивото на водата снощи късно вечерта. Аварийна група е работила през нощта за намаляване на притока през преливника. Съществува опасност да се разруши преливника от голямото количество вода.

Язовирът има монтирани сифонни съоръжения, но действието им било недостатъчно. Алексиев информира, че с допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане.

Хората, които живеят близо до язовира в селата Ботево и Бързина ще бъдат евакуирани превантивно.

14 язовира пълни с над 90% от обема

14 язовира пълни с над 90% от обема

Няма опасност от наводнения в страната, уверяват от МОСВ

Заради обилни дъждове подобна ситуация в общината имаше преди две години. Язовирите в област Търговище се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Те са под постоянно наблюдение.

Най-много внимание се обръща на най-големите водоеми - Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, заяви след инспекция областният управител Митко Стайков.

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява жителите и гражданите на област Търговище", обясни Стайков.

Министерство на земеделието информира, че опасност преливане в следствие на контролираното изпускане на язовир "Тича" не съществува. Притокът към язовира вече е намалял с 2/3.