Нереалистично е да се очаква от здравните фондове, че за една година след излизането си на пазара ще започнат да предлагат цялостния пакет от здравни услуги, който в момента се осигурява от НЗОК.

Това заяви д-р Мими Виткова - председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, цитирана от health.bg.

„В много по-напреднали държави, като Холандия, здравният модел се променя много по-плавно и премислено." - подчерта д-р Виткова.

Според асоциацията на частните здравни фондове, у нас трябва да се пристъпи към постепенно изграждане на система за здравно осигуряване с три стълба:

І. Задължително здравно осигуряване, което да се извършва от НЗОК и да покрива основния пакет от здравни услуги;

ІІ. Допълнително задължително здравно осигуряване, което да се осигурява от лицензираните частни здравни фондове, и което да има надграждащ характер над основния пакет;

ІІІ. Доброволно здравно осигуряване, за гражданите, които имат желание и възможност да си осигурят медицински услуги извън първите два пакета. Този стълб също трябва да се предлага от лицензираните здравноосигурителни дружества.

„Предлаганият от нас вариант ще гарантира пазарна среда за здравните услуги в полза на потребителите. Те ще имат реален избор между конкуриращи се фондове с различни надграждащи и допълнителни пакети." - поясни д-р Виткова.

По думите й, до този момент нито една институция не е потърсила контакт с асоциацията за консултация, обсъждане или дори информация по предстоящите промени в здравноосигурителния модел.

„До днес партиите в управляващата коалиция нямат единно становище какво ще се предприема в здравната сфера, въпреки заявленията, че до Нова година ще се приемат съответните закони за промяна в здравноосигурителния модел." - констатира д-р Виткова.