Румяна Ченалова отново бе разпитана в Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

Уволнената съдийка обясни пред журналисти, цитирана от БТА, че била привикана във връзка с обвинението за длъжностно престъпление, заради което през април прекара в ареста 72 часа. Получила призовка, въпреки че отдавна била заявила, че няма да дава обяснения по това дело.

Освен това на Румяна Ченалова била връчена призовка за следващия петък. Тогава щяла да бъде разпитана по друго дело, с което към момента не била запозната.

„При всяко явяване в ДАНС получавам призовка за друго дело, поне да ми ги връчат наведнъж и да приключваме", коментира бившият магистрат. 

Относно изтеклите записи Ченалова обясни, че е разговаряла с Владимира Янева много пъти, но не знае кои от разговорите са записани. Тя допълни, че Делян Пеевски се познавал с бившата шефка на СГС и било публична тайна, че има сериозни властови позиции и се познава и с главния прокурор и премиера.

Ченалова смята, че от това, което се чува в записите, може да се съди, че има намеса в съдебната система. Самата тя не знае как ще бъде намерено решение на този проблем, защото от изявленията на президента е станало ясно, че той няма правомощия да формира независима комисия.

Бившата съдийка отбеляза, че тази година е било създадено звеното антикорупция по силата на споразумение между ръководителя на ДАНС, министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Тя обясни, че това означава, че с договор институции от различни власти създават едно звено, за което няма законова възможност. Затова тя пита дали действията на това звено, които не се основават на закона, а на някакъв договор, имат празни последици. Ченалова иска да знае ако има, какви са те. По мнението й, ако се следва тази логика, би трябвало сега някой да създаде независима комисия. Въпросът бил обаче дали някой го иска.

Тя сподели опасенията си, че този скандал ще потъне и в един момент тя ще бъде виновна, че е казала факти, които не било удобно да се изнасят в публичното пространство.