Поредното заседание по делото срещу Волен и Капка Сидерови отново премина в присъствето на десетки привърженици на Атака. 
Двамата са подсъдими за подбудителство към лъжесвидетелстване за инцидента на магистрала „Тракия".

Около 50 симпатизанти на "Атака" и днес отново се опитаха да попречат на делото срещу лидера си и съпругата му, като организираха демонстрация пред централния вход на Съдебната палата.
Те се събраха пред палатата с плакати и лозунги в подкрепа на Сидеров.

Мерките за сигурност са изключителни - около 40 полицаи охраняват демонстрацията, а сериозно е и полицейското присъствие вътре в съда.

Припомняме, при предишното заседание на 26 май привържениците на „Атака" блокираха централния вход на Съдебната палата.
На 7 май заседанието по делото се отложи, заради привържениците на "Атака".

Съдебният състав отложи делото срещу Сидерови за 14 октомври.
Наесен ще бъдат изслушани свидетелят Димитър Стоянов - син на Капка Сидерова, който не се яви днес в съда, и няколко свидетели на защитата - очевидци на инцидента на магистрала „Тракия".

В началото на днешното заседание съдът уважи искането на адвокатите на Сидеров - Марковски и Нотев, за допускането на още трима свидетели.

Това са евродепутатът Слави Бинев, журналистът от в-к "Атака" Венцислав Лаков и Валери Симеонов - собственик на телевизия СКАТ.
Чрез тях защитата иска да докаже, че Сидеров е бил заплашван и е бил организиран атентат за живота му.

Адвокатите на Сидерови до няколко дни ще внесат искане в съда за допълнителна експертиза на подписа на вътрешния министър, назначил дознателя на работа.
Пред този дознател Павел Чернев е представил неверни твърдения.

По думите на Капка Сидерова нито тя, нито Волен Сидеров са имали основания да твърдят, че Павел Чернев е карал колата.

Тя нарече инцидентът на магистрала Тракия „инсценировка, в която Павел Чернев е замесен".

В обясненията си пред съда съпругата на Волен Сидеров Капка категорично заяви, че Бакърджиев е би назначен за шофьор на Сидерови по молба на Павел Чернев и му е "докладвал" всяко едно тяхно действие. По нейните думи Бакърджиев е бил „неконтролируем, с редица агресивни прояви на пътя".

Свидетелят по делото Валери Симеонов, изпълнителен директор на телевизия СКАТ, потвърди пред съда, че в нощта на инцидента Волен Сидеров му се е обадил, за да му каже, че срещу него е извършено покушение на магистрала „Тракия", при което няма пострадали, но служебният автомобил на телевизия СКАТ е „значително повреден".

Сидеров му е казал: „Чернев ми каза, че ще излъже, че е шофирал автомобила, защото Любомир Бакърджиев е с условна присъда".

Всички призовани и изслушани от страна на защитата свидетели споделиха впечатленията си за цялостното неадекватно поведение на Бакърджиев както като шофьор, така и в личните си взаимоотношения.

Евродепутатът Слави Бинев като свидетел по делото заяви:
"Пред мен, в моя дом, на среща между Павел Чернев и Волен Сидеров три дни преди кметските избори в столицата, Чернев се разкайваше за лъжесвидетелстването си и се моли на Сидеров да го върне в ПГ на „Атака" при положение, че каже истината в съда".

Според Слави Бинев въпреки че самият той няма спомен какво е правил през нощта на 7 срещу 8 април 2007 година многократно главните действащи лица в инцидента на магистрала „Тракия" са му споделяли информация по случая.

Въз основа на тази информация, Бинев заключи: "Павел Чернев е решил да се представи за шофьор на колата на Сидеров през онази нощ, за да засвидетелства вярност към лидера на „Атака" и партията."

Според свидетелските показания на Венцислав Лаков, журналист от в-к "Атака", шофиралият колата на Волен Сидеров през онази нощ Любомир Бакърджиев е потвърдил, че в негово присъствие Павел Чернев се е „извинявал за инцидента".

Самият Волен Сидеров заяви пред съда, че вечерта на инцидента се е обадил по телефона на тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, обяснил му е, че срещу него е извършено покушение, но не е споменал кой е шофирал автомобила.

По думите на Сидеров това показва, че изявленията на Чернев са „абсолютно лъжливи твърдения".

Лидерът на Атака каза още, че заплахите, опитите за подкуп към него и други членове на партията продължават и досега, като това включва и преки заплахи за убийство, отправени към него.

По време на делото в залата присъства и евродепутатът Бруно Голниш според когото това е „доста странен случай, с който господин Сидеров е нямал интерес да сменя самоличността на шофьора си.
"Всички обстоятелства водят до мисълта, че това дело има политически аспект".

Така Голниш изрази учудването си, че няма разследване на основния факт по делото, а именно - че е имало опит за покушение срещу лидера на „Атака" чрез нараняване или чрез удар на друг автомобил спрямо „Ситроена" на Сидеров. Той отчете и важността на смяната на показанията на основния човек по делото. През цялото време Бруно Голниш говореше от името на 7 члена на Европейския парламент.

След приключване на делото обвиняемият Волен Сидеров каза: „Моят случай е типичен за прилагането на двойни стандарти и тенденциозност в едно дело. Срещу нас вървеше разследване без да ни бъде съобщено".
По негови думи по време на разследването са били направени груби процесуални нарушения. Според Сидеров присъствието на евродепутати в залата е част от интереса на ЕП към българското правосъдие.

След делото симпатизанти на „Атака" под звуците на националистични песни изпратиха своя лидер и съпругата му с плакати „Долу ръцете от Волен" и при засилени мерки за сигурност.