В края на миналата седмица Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди на Варненския окръжен съд (ВОС) спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край р. Камчия, извършено през април 2007 г., съобщиха от съда.

За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните присъди, които да бъдат изтърпени при специален режим.

В края на октомври 2011г. управителят на „Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха за първи път доживотни присъди при първоначален специален режим от ВОС.

Тогава първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 16 април 2007 г. Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на с.Круша  умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост.

Николов, Начев, Стоименов и Адамов бяха осъдени да заплатят солидарно на петимата наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева обещетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело.

На 4 юли 2012 година Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но през май миналата година ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството.

От съда припомнят, че пред втората съдебна инстанция Начев, Адамов и Стоименов дадоха обяснения, свързани с личното им  участие в отвличането и убийството на Евтимов и Пекова, и отрекоха участието на Николов като подбудител и помагач на престъпленията