Апелативният специализиран съд потвърди мярката "задържане под стража" на бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, предаде БНР.

Петият обвиняем по казуса с опасните отпадъци - Айгюн Еминов, ще бъде под домашен арест.

Според съдия Георги Ушев, безпристрастният прочит на доказателствата показва "вероятна съпричастност и на петимата към повдигнатите им обвинения - участие в организирана престъпна група, действала от 2014 година до 28 май 2020 година на територията на София, Плевен, Пловдив, Монтана и Враца и включваща длъжностни лица".

Спецсъдът остави зам.-министър Красимир Живков в ареста

Спецсъдът остави зам.-министър Красимир Живков в ареста

Още четирима души остават под стража...

Собственикът на плевенската фирма, на чиято площадка през миналата година беше намерено голямо количество италиански боклук - Айгюн Еминов, обаче излиза от ареста, а мярката му за неотклонение е точно тази, която поиска прокуратурата. По-рано обаче първоинстанционният наказателен съд прецени, че тя не е достатъчно тежка и остави Еминов в ареста.

Заключението, че са налице достатъчно данни за участие на петимата в схема за внос и преработка на опасни отпадъци, беще обосновано от съдебния състав с позоваване на тайни и явни свидетели, показанията на обвиняемия Еминов и особено с разказа на другия обвиняем под домашен арест - Васил Богданов, работил до лятото на 2019 година за братя Бобокови.

Според тримата апелативни спецсъдии, ако останат на свобода, Живков, Бобоков, Савов и Миховски могат да извършат друго престъпление. Най-тежката мярка се налага и заради високата опасност на престъплението, в което са обвинени - заплаха за околната среда, застрашаваща здравето на много хора.

Прокурор Ангел Кънев: Безконтролен внос на боклук до преди 6 месеца

Прокурор Ангел Кънев: Безконтролен внос на боклук до преди 6 месеца

Не се знае още кой е бил ръководител на групата със зам.-министър Живков