Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми четирима души за участие в организирана престъпна група, разпространенявала цигари без бандерол, предимно на територията на областите Благоевград и Кюстендил, съобщиха от държавнотто обвинение.

Четиримата обвинени са задържани на 31 май 2022 г. и 1 юни 2022 г. при специализираната полицейска операция на структурата на ГБОП в Благоевград под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, при която беше хванат и собственик на футболен клуб.

В хода на действията по разследването са извършени 21 претърсвания на адреси и автомобили и лични обиски. Иззети са 9 760 кутии с цигари, 11 мобилни апарата и СИМ карти, 16 890 евро и 64 920 лева.

Разкрита е фабрика за нелегално производство на цигари в Ботевград

Разкрита е фабрика за нелегално производство на цигари в Ботевград

Производството е било предназначено за износ

Разпитани са голям брой свидетели, като повечето разпити са проведени пред съдия.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2019 г. Нелегалните цигари били осигурявани от ръководителя на групата. Той ги разпределял на участниците, които ги продавали. Установява се произходът на нелегалната стока.

С постановления на наблюдаващия прокурор ръководителят и един от участниците в групата са задържани за срок до 72 часа. Днес ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд да бъдат оставени в ареста.

Другите двама обвиняеми са пуснати от ареста с мерки "парична гаранция" и "подписка".