Eкипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по разгласяване на държавна тайна.

За 24 часа са задържани М.К. - бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване" и И.М. - съветник на Президента на Република България, съобщават от Военно-окръжна прокуратура. 

Първоначално Илия Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване".

Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Прокурори влязоха в президентството
Обновена

Прокурори влязоха в президентството

От Габрово Гешев каза, че не бил запознат с подробности по акцията

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните.

По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение "домашен арест".

Припомняме, че по-рано днес прокурори влязоха в президенството.  Претърсени бяха два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента.

Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Задържаха и Пламен Узунов

Задържаха и Пламен Узунов

В негово присъствие ще бъде направен обиск на кабинета му