Изтече срокът за подаване на документи от кандидатите за директор на НЗОК. Четирима кандидати са заявили желание да заемат поста, съобщи zdravenet.

Сред тях очаквано е настоящият директор на здравноосигурителната институция д-р Румяна Тодорова.

Освен нея за директорското кресло ще се борят изпълнителният директор на „Търговска лига" Тони Веков, бившият шеф на касата от 2003 г. Димитър Петров и ексшефката на отдел „Лекарства и медицинска експертиза" Галя Кондева.

Конкурсът беше обявен предсрочно с решение на Управителния съвет на НЗОК през май, въпреки че мандатът на д-р Тодорова изтича чак на 1 септември. Като мотив беше посочено, че предстоят конкурси за директори на районните каси и е добре новият директор сам да подбере екипа си.

На 17 юни трябва да стане ясно кои от кандидатите ще бъдат допуснати до втория етап на конкурса - събеседване. За целта те трябва да изкарат повече от 4,50 на писмената разработка на тема "Дейности на НЗОК за осигуряване на стабилност и устойчивост на системата за задължително здравно осигуряване".

Новият директор на НЗОК ще бъде избран на 24 юни - само 10 дни преди изборите за Народно събрание.

От кандидатите за поста се очаква да имат висше образование, специалност по здравен мениджмънт и поне 3 години стаж в областта на застраховането, осигуряването или управлението на здравеопазването.